Sikeres vizsgát tettek az ágazati alapvizsga elnökök

Bódiné Gál Gyöngyi felnőttképzési szakértő előadása által felkészülve mintegy 100 ágazati alapvizsga elnök tett újra sikeres vizsgát a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarában június 25-én, majd június 27-én szintén mintegy 100-an adnak számot tudásukról. Ugyanis az ágazati alapvizsga vizsgaelnököknek a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara által meghatározott időközönként – a kinevezés meghosszabbításától számított 3 hónapon belül – tájékoztató előadáson kell részt venniük az ágazati alapoktatás szabályainak ismeretei kapcsán. Az előadást követően pedig számot is kell adniuk a tudásukról, elnöki feladataikat csak a sikeres vizsga után folytathatják.

Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a kamara titkára üdvözölte a jelenlévőket, akiknek elmondta, az ágazati alapvizsga az adott ágazatba tartozó valamennyi szakma tekintetében azonos szakmai tartalmát a képzési és kimeneti követelmények határozzák meg. A vizsgák fontos mérföldkőnek számítanak a tanulók életében, mivel ezek határozzák meg, hogy egy fiatal tovább léphet-e tanulmányaiban a következő lépcsőfokra.

Jelezte, bár az ágazati alapvizsgát nem a kamara, hanem a szakképző intézmény szervezi, kamaránknak ezek lebonyolításában is kulcsszerepe van, hiszen itt a vármegyében a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara delegálja az ágazati alapvizsga elnökét, összegzi a vizsga eredményeket, értékeléseket. Megjegyezte, tehát az elnökök a vármegye vállalkozóinak közösségét képviselik.

Mint ismert, a korábbi szintvizsgát felváltotta az ágazati alapvizsga, melyet elsőként a tanulmányaikat 2020 szeptemberében megkezdők tehetnek technikumban a 10., szakképző iskolában a 9. évfolyam végén. A 2023-2024-es tanévben összesen 239 vizsgát jelentettek be, 3803-an tettek vizsgát.

Galéria