Romló üzleti helyzet, bizonytalan várakozások

Romló üzleti helyzet, bizonytalan várakozások – Az MKIK GVI 2023. októberi vállalati konjunktúra adatfelvételének eredményei

A GVI októberi vállalati konjunktúravizsgálata 1 825 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. Az adatfelvétel október 1. és 31. között zajlott. A GVI konjunktúravizsgálatának célja a vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásainak feltérképezése, amely az adatfelvétel idején rendelkezésre álló információkra és a vállalkozók szubjektív helyzetértékelésére támaszkodik.

A GVI októberi vállalati konjunktúravizsgálata 1 825 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. Az adatfelvétel október 1. és 31. között zajlott. A GVI konjunktúravizsgálatának célja a vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásainak  eltérképezése, amely az adatfelvétel idején rendelkezésre álló információkra és a vállalkozók szubjektív helyzetértékelésére támaszkodik. A GVI Konjunktúramutató az áprilisi +24 pontról októberre +19 pontra csökkent. A mutató a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb értéket jelentő 2020. áprilisi - 25 pontról másfél év alatt lényegében vissza emelkedett a koronavírus-járvány kitörését megelőző értékre (2019. október: +40 pont), 2022 második félévében azonban  ismét jelentős csökkenés történt, amit részben ellensúlyozott a 2023. tavaszi emelkedés. A mutató értéke mostani csökkenés ellenére az előző év azonos időszakához képest továbbra is számottevően magasabb. A várakozások pesszimistábbá válása elsősorban a kis- és középvállalkozások körében tapasztalható 2023 őszén.

Az üzleti klíma megítélésének romlása vagy stagnálása általános tendencia az összes vizsgált vállalati szegmensben, azonban a várható helyzet értékelése továbbra is nagymértékben eltér vállalati jellemzők szerint. A jelenlegi körülmények között a legkedvezőbb üzleti klímára a nagyvállalatok, a döntően exportáló vállalatok, a külföldi (rész)tulajdonban lévő cégek és az ipari vállalkozások számítanak. Ezzel szemben a Konjunktúramutató értéke negatív a 10 főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató mikrovállalkozások körében, illetve az építőiparban, ami ezekben a szegmensekben recessziós várakozásokra utal. Emellett a Konjunktúramutató lényegesen átlag alatti értéket mutat a kereskedelemben, a kizárólag vagy részben belpiacra értékesítő vállalkozások között, a 10–49 főt foglalkoztató kisvállalkozások körében, illetve a tisztán hazai tulajdonban lévő vállalatok esetén is. 

Az üzleti klíma értékelése az egy évvel ezelőtti, 2022. októberi adatfelvétel során az összes vizsgált kategóriában kizárólag a 2008-as világgazdasági válság, illetve a 2020-as koronavírus-járvány mélypontjainál volt pozitívabb, ezeket  leszámítva a vizsgált időszak folyamán a legnegatívabb hangulatot tapasztaltuk tavaly ősszel. Ehhez viszonyítva a gazdaság minden szegmensében továbbra is lényegesen pozitívabb várakozások tapasztalhatóak 2023 második félévére és 2024 elejére vonatkozóan, ugyanakkor a cégek helyzetértékelése 2023 tavaszához képest negatívabb. A jelenlegi adatfelvételi hullámot megelőzően – a koronavírus-járvány első és második hullámát, illetve az energiaválság időszakát leszámítva – legutóbb 2013 folyamán adtak hasonló helyzetértékelést a cégek várható kilátásaikról.

Bővebb információkat ide kattintva olvashat. 

 

(Forrás: https://gvi.hu/)