Dr. Szabó Gábor kapta a Csongrád-Csanád Vármegye Gazdaságáért Díjat

2023. október 12-én, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK) Top 100 Gazdasági Konferenciáján adták át a Csongrád-Csanád Vármegye Gazdaságáért Díjat Szegeden, a Szent Gellért Fórumban. Az idei elismerést dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora, az az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont vezetője vehette át.

 

A DÍJAZOTTRÓL

Dr. Szabó Gábor 1994 óta egyetemi tanár, 1996 és 2000 közt a Fizikus tanszékcsoport vezetője volt, ezt követően két évig kutatásfejlesztési helyettes államtitkárként tevékenykedett. 2004-ben a Szegedi Tudományegyetem Műszaki és Anyagtudományi Intézetének igazgatója lett. 2010-ben választották az SZTE rektorává, mely pozíciót 2014-es újraválasztását követően 2018-ig töltött be. 2020-tól a szegedi lézerközpont ügyvezető igazgatója, továbbá a Szegedi Tudományegyetem tulajdonosi és fenntartói jogait gyakorló Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Rektorrá választását követően az egyetem számos kutatási és ipari projektjében vett részt, a legjelentősebb mind közül a lézerközpont, az ELI-ALPS létrehozásában. Az egyetem első számú vezetőjeként nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az intézmény sok hazai és nemzetközi projektben vegyen részt.

Szabó Gábor, aki 2004-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2010-től pedig rendes tagja, 2007 óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem Fizika Doktori Iskoláját, illetve a Magyar Innovációs Szövetséget. 2013-ban a Magyar Rektori Konferencia alelnöke lett. 2010 és 2018 között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja volt, jelenleg az MKIK Kutatásfejlesztési és Innovációs Kollégiumának társelnöke.

Számos kitüntetést kapott: 2009-ben vehette át a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét, 2009-ben Szeged város Pro Urbe-díját, majd egy évvel később a Szegedért Alapítvány Szőkefalvi-Nagy Béla díját is. 2017-ben az oktatásban kifejtett tevékenységéért Trefort Ágoston-díjjal tüntették ki, majd 2018-ban Szeged Megyei Jogú Város díszpolgárává választották.

 

A DÍJ
A kamara által alapított díjat a kamara elnökségének döntése alapján kaphatja az a személy, aki a megyei gazdasági életben és a kamarai munkában is kimagasló eredményeket ér el. A 2000-ben alapított elsimerés a vármegyei kamara egyik legrangosabb gazdasági kitüntetése.A díjként járó bronz kisplasztika Hermészt, az istenek hírnökét, az utazók és kereskedők védelmezőjét ábrázolja. A díjat Nacsa Richárd szegedi szobrászművész formázta meg.