Építőipari rezsióradíj KATA értékhatárba számítása

A hírekben megjelent egy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 8. § (6c) bekezdés c) pontjának értelmezésével kapcsolatos tájékoztatás miszerint: nincs 3 milliós határ az építőiparban az olyan bevételre, amelyet jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kifizető.

Az MKIK megkereste a Pénzügyminisztériumot az üggyel kapocslatban, és az adószabályozásért és Számvitelért felelős államtitkárságtól az alábbi választ kapta:

„A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 8. § (6c) bekezdés c) pontjának értelmezésével összefüggésben az alábbiakról tájékoztatom.

Levelében arra vonatkozóan kéri az álláspontomat, hogy a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi mértékéről szóló 17/2020. (VI. 12.) ITM rendeletben meghatározott összeg megfelel-e a Katv. 8. §-a (6c) bekezdése c) alpontjában foglalt mentességi szabálynak. A Katv. hivatkozott rendelkezése értelmében az ugyanazon kifizető által juttatott 3 millió forintot meghaladó bevételrészt terhelő 40 százalékos mértékű adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt az összeget, amelyet a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak.

Tekintettel arra, hogy a hivatkozott ITM rendelet nem a fizethető díjak konkrét összegét, hanem csak a minimális értékhatárt határoz meg, a Katv. 8. §-a (6c) bekezdésének c) pontjában foglalt kivétel-szabály építőipari tevékenységre vonatkozóan nem alkalmazható.