Ha ősz, akkor pályaorientációs programok

Az ősz a pályaorientáció egyik legszínesebb és a legtöbb elemét felvonultató időszaka. Csongrád-Csanád Megye településeinek általános iskoláit ilyenkor látjuk el a pályaorientációs programjaink legtöbb elemével.

A következő programokkal nyújtottunk továbbtanulással kapcsolatos tájékoztatást, segítve a hetedik, illetve nyolcadik osztályosok pályaorientációját:
Pályaválasztást elősegítő szülői értekezletből eddig 26-ot rendeztünk meg. A tájékoztató megtartásával átlagosan 15-20 szülőt értünk el, hozzávetőlegesen 400 fővel. A pályaorientációval foglalkozó kollégák igyekeztek minél több kistérségi iskolába eljutni és a szakképzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tájékoztatást adni a szülői értekezleteken. Többek között Ruzsán, Zákányszéken, Mindszenten, Kiskundorozsmán, Szentesen, Bordányban, Forráskúton, Hódmezővásárhelyen, Mórahalmon is tartottak továbbtanulással kapcsolatos tájékoztatót a kamara pályaorientációs tanácsadói. Ahol igényt jeleztek, ott a szegedi iskolákat is sorba vettük, így a Tabán Általános Iskolát, a Gregor József Általános Iskolát, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolát, a Bonifert Domonkos Általános Iskolát vagy éppen a Dózsa György Általános Iskolát.

1000 tanulót értünk el az iskolákban
A pályaorientációs osztályfőnöki órákból, és a továbbtanulási irányokat ismertető előadásokból gyakran egész napos programként tájékoztattuk a diákokat, illetve a téma kapcsán, számos pályaorientációs napon vettünk részt az elmúlt 2-3 hónapban. 10 általános iskolában, átlagban 5 osztályt értünk el, osztályonként átlagosan 20 fővel. Ez közel 1000 általános iskolás tanuló elérését eredményezte, szeptember, október, illetve november hónapokban.

Iskolából üzembe
Üzem- és tanműhely-látogatásokat szerveztünk az egész megyében, amelyet a kistérségi iskolák számára autóbusz biztosításával finanszíroztunk. A gyerekek többek között megtekinthették a röszkei Moltech AH Kft.-t és a Paprika Múzeumot, a Hotel Glóriust Makón, a Hansa Kontakt Kft.-t, a szegedi Hunguest Hotel Forrást és a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet, valamint a Szegedi Vízmű Zrt.-t, és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot.

Külső szakértők is segítettek
A kamara külső szakértők bevonásával három alkalmas csoportos pályaválasztási tanácsadással mérte fel a tanulók érdeklődési körét, erősségeit és gyenge oldalait, segítve őket a pályaválasztásban. A külső szakértők Szegváron, Szentesen, Mindszenten, Csongrádon, Zákányszéken, Sándorfalván, Makón, Pitvaroson, illetve a Csanyteleki Általános Iskolákban tartottak három alkalmas, pályaválasztást elősegítő tanácsadást. Szakértőink összesen 36 tanórában tartottak tájékoztatást a továbbtanulásról.

Élmény is lehet a pályaválasztás
Mindezeken felül közreműködtünk a megye pályaválasztási rendezvényeinek a szervezésében is, amelyeken saját élményeket szerezhetnek a diákok. Az ősz folyamán a következő szegedi rendezvényeken hívtuk fel a diákok, a szülők, a pedagógusok, valamint az oktatásban, képzésben dolgozó szakemberek figyelmét a szakképzésben rejlő új lehetőségekre:
• Szakmafesztivál, Szeged, Dugonics tér – 2022. szeptember 24-én nagyon sok szülő, diák és pedagógus látogatott ki a Szegedi Szakképzési Centrum rendezvényére. A CSMKIK kamarai standdal biztosította az egész napos tájékoztatást.
• „Építsd a jövőd!” építőipari szakmai nap, Szegedi SZC, Vedres István Technikum, 2022. október 6. A CSMKIK 9 általános iskolából csoportos személyszállítással biztosította a tanulók eljuttatását a pályaorientációs eseményre. Összesen több mint 200 főt juttattunk el az építőipari pályaválasztási rendezvényre.
• „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztóra kamaránk 462 fő csoportos személyszállításával biztosította, hogy a megye kistérségi, illetve a szegedi általános iskoláiból részt vehettek a Szeged Városi Sportcsarnokban.
• A Szent- Györgyi Albert Agóra rendezvény központban minden évben megrendezésre kerülő nagy pályaválasztási kiállítás elmaradt, a jelenlegi gazdasági helyzet és megemelkedett rezsi költségek miatt. A CSMKIK ezért számos általános iskola komplett felső tagozatának szervezte meg a pályaorientációs napját. A pályaorientációs napokon a jelen kor kihívásainak eleget téve a digitális technika felhasználásával a tanulók virtuális szemüveggel tekinthettek be a szakmák világába. Nyolc különböző foglalkozási területen próbálhatták ki magukat, a kamarai kolléga iránymutatásával. Tanácsadó munkatársunk mentorálásával egy pályaorientációs társasjátékot is kipróbálhatnak a fiatalok. A pályaorientációs napokon a kamara a szakmák interaktív bemutatására kérte föl a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és Szegedi Szakképzés Centrum Oktatóit, különféle ágazatok bemutatása kapcsán. Többek között a turisztika-vendéglátás, a szépészeti ágazat, az építőipari, elektronika-elektrotechnika, gépészeti, kereskedelmi ágazatok alapszakmáiban próbálhatták ki magukat a tanulók. A pályaorientációs napokon felkértük a Learn Virtual Kft.-t, hogy targonca és festő szimulátorok segítségével a mindszenti általános iskolások is megismerhessék a szakmák alapfogásait virtuálisan. Külső helyszíneken egyaránt zajlottak a pályaorientációs napok, így a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikumban, a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikumban, Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikumban.
A projekt az Innovációs Technológiai Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KA-ITM-12/2021/TK/05.

Galéria