Tavaszi kamarai pályaorientációs programok

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) pályaorientációs tanácsadója újra tájékoztatta a vármegye iskoláit a kamarai pályaorientációs programokról.

A tavalyi, ágazatokat bemutató szülői értekezletét idén - március 14-én - újra meghirdette kamaránk. Az esemény iránt rengetegen érdeklődtek. Az értekezleten a szülők mellett a tanulók is részt vettek, hiszen pályaorientációs tevékenységgel is foglalkozó szervezetként őket is mindig meghívjuk. Érdeklődésük kiemelten fontos, mert az értekezlet a tudatos pályaválasztást segíti elő. A tanulók és a szülők a pályaorientációs programon együtt tájékozódhatnak a továbbtanulási lehetőségekről és közösen gondolkodhatnak a folytatásról.

Elsőként az elektronika és elektrotechnika, a gépészet, valamint a turizmus-vendéglátás kerültek a fókuszba. A CSMKIK pályaorientációs tanácsadója a továbbtanulással kapcsolatos szakképzési tájékozatót mutatta be a lehetséges karrier utakról. Ezt követően Kiss Tímea, az MVM csoport toborzás-kiválasztási szakértője tartott tájékoztatót. Az előadó a HR stratégiai toborzás szakterületén dolgozik, pálya-és szakmai orientációs programokon több ezer tanulóval találkozott már. A turizmus-vendéglátás ágazat tudnivalóit Vajas János, a Kiskőrössy Halászcsárda és a Jobb Mint Otthon Kisvendéglő séfje, illetve a Szeged Tourinform munkatársa, Mayerné Szalárdy Judit ismertette a szülőknek, tanulóknak. Az eladások végén az érdeklődők kérdezhettek tanácsadónktól és az ágazatokat bemutató vendég előadóktól is. Az első „Ágazati szülői értekezleten” összesen harmincan voltak jelen.

Kamaránk meghívást kapott a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum tagintézményeiben (HSZC) rendezett „Cégek Piaca” nevű sorozatra is. A HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége, valamint a HSZC Eötvös József Technikum intézmények is március 14-én tartották a pályaorientációs rendezvényüket a hódmezővásárhelyi Balogh Imsi Sportcsarnokban. Emellett a Hódmezővásárhelyi SZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumában is párhuzamosan zajlott az esemény. Standunk a rendezvényen szakképzési tájékoztatást nyújtott a diákoknak, a VR programelemünk segítségével pedig a szakmák világába nyerhettek betekintést a virtuális térben.

A CSMKIK pályaorientációs tanácsadója a szakképzési tájékoztatójában az osztályfőnöki órákon mutatja be a technikumokban, szakképző iskolákban továbbtanulási irányt választóknak a szakképzési rendszer számos előnyét. Tavasszal több, a Szegedi Központi Tankerülethez tartozó iskola diákja kapott ismertetőt a továbbtanulási lehetőségeiről. Így a szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában, a szőregi SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskolában, a deszki SZTEJKI Zoltánfy Általános Iskolában és a SZTEJKI Vörösmarty Mihály Általános Iskolában is tartottunk előadást, de a Hódmezővásárhelyi Tankerületben, a Mindszenti Általános Iskola központi intézményében és a tagintézményében is járt kamaránk pályaorientációs tanácsadója. Kapott meghívást osztályfőnöki órára a Hódmezővásárhelyi Tankerületben a szentesi Deák Ferenc Általános Iskolába és a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolába is.

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KA-KIM-17/2022/TK/05.