Ők már tudják, hogyan írhatnak szöveget pillanatok alatt a ChatGPT-vel

Ismét a mesterséges intelligencia volt terítéken az i3 Klubbunkban, ahol Brillmann Zsolt mesterséges intelligencia (AI) tanácsadó a ChatGPT-vel történő sikeres és hatékony szövegrás rejtelmeibe kalauzolta el a jelenlévőket. A február 8-ai eseményünkön közölte, a jövő kommunikációs eszköze a ChatGPT lesz, melynek jelenleg létezik díjmentes és fizetős verziója is. Előbbi a 3.5-ös, utóbbi pedig a 4-es verzió. Jelezte, mindkettő verzió esetében nagyon fontos, hogy ne általános információkat adjunk meg a promptolás során, hanem világos, tiszta gondolatokat fogalmazzunk meg a mesterséges intelligencia számára. Például ne úgy tegyük fel a kérdést, hogy hogyan süssünk krumplit, hanem hogy hogyan süssünk ropogós krumplit úgy, mint Gordon Ramsay?

Hozzátette, mindig legyen egy felütés, amely után utasításokat adunk, melyekhez érdemes írásjeleket és speciális karaktereket is használni az egyértelműsítés érdekében. Például ha azt írjuk neki #tanácsadó, akkor tanácsadó jellegű szöveget ír majd, míg a csillaggal a mondandónk fontos részét jelölhetjük számára. De érdemes olyan utasításokat is tenni a ChatGPT számára, amely által például a szakmánknak/hivatásunknak megfelelő nyelvezettel készíti el a cikket. Ennek érdekében írjuk azt, hogy: Viselekdj úgy, mint egy (például) jogász/könyvelő/közgazdász.

Arra kérte a szakember a jelenlévőket, hogy etikusan használják a ChatGPT-t, tehát kérjenek tőle és köszönjék meg neki, azt pedig sose éreztessék vele, hogy az emberek buták, sokkal inkább azt mutassák felé, hogy ők azok, akik a mesterséges intelligenciát meg tudják tanítani a friss információkra.

Mint kiderült, az ingyenes verzió 2022 januárjáig rendelkezik friss információkkal, a fizetős verzió viszont naprakész, sőt, tartozik hozzá egy MyGPT telefonos alkalmazás is, amivel abszolút kreatív, személyreszabott szövegeket lehet készíteni, ráadásul külöböző formátumú forrásokat is meg lehet adni számára, melyekből dolgozni tud.

Szóba került az is, hogy nem szabad titkokat megosztani a ChatGPT-vel, főleg nem az ingyenes verzióval, mert ahogy leírjuk, az ő tulajdonává válik az információ. A fizetős verzió esetében van némi védelem és szabályozás, de üzleti titkokat akkor sem érdemes megosztani vele.

Mindemellett pedig fontos információ, hogy a ChatGPT nem tud magyarul, ezért az általunk írtakat lefordítja angolra, elkészíti a szöveget, majd azt visszafordítja angolra. Ebből eredően nem célszerű tőle számra pontos karakterszámot, szószámot kérni.

Az előadáson még számos fontos tudnivaló elhangzott a mesterséges intelligenciával való szövegírás kapcsán, ezért érdemes ellátogatni a díjmentes eseményeinkre.

Galéria