Nyári táborok a kamarával

Robotika, digitalizáció, kézműves foglalkozások, üzemlátogatások, kirándulások

 

Kamaránk pályaorientációs programként nyári táborokat szervezett, illetve a partnerség keretében segítette azok szervezőit. Három teljeskörűen saját szervezésű és finanszírozású ötnapos tábort rendezett a CSMKIK. A táborokba jelentkező diákok ingyenesen vehettek részt a foglalkozásokon, a kirándulásokon, valamint az étkezésüket is a kamara biztosította.

 

Robotika minden mennyiségben
Két „Robotika” tábort szerveztünk a kamara székházában, alsó és felső tagozatos általános iskolai tanulók részére. A robotikatáborok rendkívül népszerűnek bizonyultak, minden résztvevő diák nagyon pozitívan nyilatkozott a programokkal kapcsolatosan. A digitalizáció és az automatizálás jegyében sok új ismeretet szereztek a diákok. Az alsó tagozatos robotikás táborozóknak a kamara székházában biztosítottunk robotika foglalkozásokat a nap során, több idősávra bontva. Ezen táborban zömében első és második osztályos diákok vettek részt, ezért délutánra mindig valamilyen egyéb bemutatót, vagy kézműves foglalkozásokat szerveztünk. Az alsós táborozók részére meghívtunk külső előadókat, akik tartottak egészségügyi alapismeretek bemutatót, geológiai értékvédelmi előadást, és megismerkedhettek a helyes közlekedést és az automatizált berendezéseket ismertető mozdony szimulátorral is. Az alsó tagozatos táborozókat Kecskemétre vitte el a kamara különjáratos autóbusszal. A gyerekek megtekinthették az Arborétumot, a Hangszer Múzeumot és a Kecskeméti Rajzfilm Stúdiót. A második kamarai táborunk ugyancsak a „Robotika” jegyében telt. A felső tagozatos korosztály számára tematikus napokat szerveztünk. Ennek a korosztálynak mindennapra cég- üzemlátogatásokat szerveztünk, ahol az automatizált rendszerekkel ismerkedhettek. A továbbiakban a „Robotika” táborvezetője mindennap feldolgozta a gyerekekkel az előző napon látottakat, a témával kapcsolatos robotok építésével. A felsős táborozók Budapestre, a Campona Kockaparkba és a Csodák Palotájába látogattak el a CSMKIK szervezésében. Az utazást a kamara különjáratos autóbusz biztosításával támogatta.

 

Szakmákkal ismerkedtek
A pályaorientációs táborunkat az Algyői Tájházban rendeztük meg. Itt is számos szakmát láthattak a diákok a gazdálkodó szervezeteknél, tanműhely-, illetve cég- és üzemlátogatások keretében. Az egy hét során megismerkedhettek többek között az asztalos, épület- és szerkezetlakatos, kertész, szociális ápoló, a turisztika-vendéglátás ágazatával, a nyomdaipari szakmákkal. Emellett a divattervezés, szabásvarrás sem maradt ki a sorból, melyet Szegeden, a D1Ange Szalon tanműhelyében próbálhattak ki a tanulók. A táborozó csoportnak Mezőhegyesre szervezett a kamara egész napos kirándulást. Mezőhegyesen bejárhatták a gyerekek a Nemzeti Ménesbirtokot, a Fényes Panzióban, illetve a Makói Hagymatikum Gyógyfürdőben jártak céglátogatáson.

 

Szakmai programokkal segítettünk
Kamaránk közreműködött több partner szervezet nyári táborában is. A Szent-Györgyi Albert Agóra nyári táborai kapcsán 10 szakmai programot biztosítottunk. Több üzemlátogatást bonyolítottunk le, kamarai kísérővel. Az agórás táborozóknak a kamarai programcsomag több elemét is elvittük, így a „VR”- t és „Az én utam” pályaorientációs társasjátékot tanácsadó mentorálásával. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrummal együttműködésben a nyári táboraik kapcsán 5 tagintézményük diákjai számára lehetőséget adott a CSMKIK csoportos személyszállítás finanszírozásával, hogy a táborozók céglátogatásokon, illetve egésznapos kirándulásokon vegyenek részt a kamara szervezésében.

 

Vissza az iskolába
Az őszi tanév első rendezvénysorozataként a kamara pályaorientációs tanácsadójaként részt vettem a VI. Pályaorientációs Tanévnyitó és Szakmai Tájékoztatón. A hetedik és nyolcadik osztályos osztályfőnököket segítő programok az érdeklődő pedagógusokat kívánja tájékoztatni a továbbtanulás támogatásával, a változásokkal és a pályaorientációval kapcsolatos kérdésekben. Az eseményt három nap, Hódmezővásárhelyen, Kisteleken, illetve Szegeden rendezték meg. A kamara pályaorientációs tanácsadója, „A CSMKIK pályaorientációs gyakorlata a szakképzés világában” címmel tartott prezentációt mindhárom helyszínen. Medovárszkyné Szeles Zita pályaorientációs tanácsadó

 

A projekt az Innovációs Technológiai Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KA-ITM-12/2021/TK/05.

Galéria