Idén is megszervezi közös nyári táborait a HSZC és a kamara

Az idei évben már harmadik alkalommal szervezi meg közös pályaorientációs nyári táborait a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) és a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK). A két szervezet a tanév vége után, június második felében mutatja meg a szakmák világát az általános iskolás tanulóknak öt városban: Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Makón, Szentesen és Csongrádon is lesznek táborok. A gyerekek az informatikával, az elektronikával, a vendéglátással és a robotikával megismerkedhetnek majd.

Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója a két szervezet közös sajtótájékoztatóján elmondta, azon túl, hogy ezek a táborok a pályaorientációt is hivatottak támogatni, arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az általános iskolás diákok olyan programokon vegyenek részt, amelyek izgalmasak és hasznos időtöltést jelentenek. A főigazgató a kamara támogatását is méltatta, szerinte a szülők számára is fontos szempont, hogy jelentős, 30 százalékos kedvezménnyel biztosíthatnak gyermekeik számára tábori programokat. Hozzátette, intézményeikben, az adott szakmai ágazatokhoz igazítva építették fel a táborokat. Szakács, cukrász, pincér, hegesztő, kőműves szakmában is kipróbálhatják majd magukat a diákok, de a digitalizáció világába is betekintést nyerhetnek.

Dr. Kőkuti Attila, a CSMKIK elnöke kiemelte, hosszú évekre nyúlik vissza a két szervezet együttműködése, melynek egyik fontos eleme a táborok szervezése. Mint elmondta, jól látható, hogy a munkaerőpiacról nagyon sok szakember hiányzik, éppen ezért elemi érdeke és feladata a kamarának, hogy ez a tendencia megváltozzon – ebben kulcsszerepet és kapcsolódási pontot jelent a szakképzés. Hozzátette, ezek a táborok is lényegében erről szólnak majd - olyan helyekre mennek a gyerekek, ahol láthatják az egyes szakterületek működését, és ez hasznos tapasztalatként szolgálhat a pályaválasztás során. Ez nem rövid, hanem hosszútávú cél, hiszen ha nem gondoskodunk az utánpótlásról, akkor 5-10 éven belül nem lesz elegendő szakember a vállalkozások számára. Ezen túlmenően a kamara saját nyári táborokat is szervez két korcsoportnak, hiszen fontos, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a robotikával, mert az ő életükben meghatározó szerepet tölt majd be ez a terület – zárta a gazdasági önkormányzat vezetője.

Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja úgy véli, nagyon fontos az együttműködés minden területen, ami a szakképzést érinti, így az utánpótlás kinevelését, támogatását is. Az idei együttműködés legfontosabb eleme az, hogy lényegesen kedvezőbb áron tudnak lehetőséget biztosítani a szülőknek a gyermekeik táboroztatására, ez pedig a jelenlegi, nehéz gazdasági időszakban kifejezetten fontos – fogalmazott a kancellár.

 

A táborok részletei hamarosan a HSZC weboldalán, a www.hszc.hu oldalon, valamint az érintett iskolák honlapjain, Facebook és Instagram oldalain is megjelennek.