Minimálbér emelés hatása tanulók foglalkoztatása esetén

 

A 2023. november 20-i Magyar Közlönyben megjelent a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet.

 

A minimálbér 2023. december 1-jétől 266.800 forintra emelkedik.


Mindez csak a kifutó rendszerben OKJ-s szakmát tanulók tanulószerződés szerinti pénzbeli juttatását befolyásolja. 

A szakképzési munkaszerződés alapján fizetendő szakképzési munkabéreket ez nem érinti, annak mértéke továbbra is a tanuló és a duális képzőhely megállapodása alapján a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltsége egyhavi összege, de legfeljebb annak százhatvannyolc százaléka (100.000 Ft - 168.000 Ft között). A képzésben részt vevő személy szakképzési munkaszerződése esetén  – a felek eltérő megállapodása hiányában – a szakképzési munkaszerződés alapján létrejövő munkaviszony időtartamával arányosan kell alkalmazni ezt az összeget.


Tekintettel arra, hogy a felsőoktatási duális képzésben hallgatói munkaszerződéssel részt vevő hallgatók munkabére is a minimálbérből számítódik ki (minimum annak a 65%-a havonta), így a minimálbér december 1-jei emelkedése a hallgatók munkabérét is érinti.