Merre tovább? Nyári táborokkal segítjük a pályaválasztást

Egészségügy, közlekedés és szállítmányozás, gazdálkodás és menedzsment, divatszabó, erősáramú elektrotechnikus, víz- és csatornarendszer-szerelő, panziós-fogadó – csak néhány azon szakmák közül, amelyeket testközelből ismerhetnek meg a hét során Szentesen és Csongrádon a diákok. Hétfőn elkezdődtek ugyanis a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum nyári táborai, melyek idén is a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara segítségével valósulnak meg. A 30 éves gazdasági önkormányzat ugyanis minden táborozó diák részvételét 10 ezer forinttal támogatja, mindösszesen 1 millió forinttal járul hozzá a HSZC táboraihoz.

A két szervezet így közösen mutatja meg a kétkezi szakmák világát az általános iskolás tanulóknak, akik ezen a héten a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikumban, a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikumban és a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikumban, valamint a Hódmezővásárhelyi SZC Csongrádi Sághy Mihály Technikumban táboroznak.

A Borosban például sok-sok sportprogram, pénzismereti program, kirándulás, nyelvi játékok, konyhakémia, logisztikusok és közgazdászok napja várja a fiatalokat. A Pollákban főként robotikával és legóval foglalkoznak a héten a tanulók, akik strandolnak és eveznek is, míg a Zsoldosban az intézményben elérhető összes szakmával megismerkedik az ifjúság különböző szórakoztató- és sportprogramokon keresztül. Csongrádon pedig gyakorlati feladatok, kirándulások, játékos foglalkozások várnak az általános iskolásokra.

A jövő hét során Hódmezővásárhelyen, a Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégiumban lesz tábor a 3D nyomtatás és programozás témában, majd később a Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolában és a Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikumban, valamint a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikumban lesz táboroztatás.

Az iparkamara évtizedek óta aktív szerepet vállal a helyi foglalkoztatási helyzet javításában, melynek szerves része a kamara oktatási területen végzett pályaorientációs tevékenysége, amely csakis együttműködésben képzelhető el, az érintett felek és partnerszervezetek közreműködésével. Így a szakmákat bemutató nyári táborok is, melynek eredményeként várhatóan egyre több megfelelő szakmai ismerettel rendelkező fiatal szakember lesz vármegyénkben, akik akár eljuthatnak odáig is, hogy elérjenek szakmájuk csúcsát, vagyis mesterekké avassa őket a kamara, ahogyan történt az idén már 14 szakember esetében.

Galéria