Kulcs a hatékony vezetői kommunikációhoz

Vezetőként miként kell kommunikálni a kollégákkal annak érdekében, hogy a szavak célba érjenek – erről szól a Női Vezetői Klub március 13-ai találkozója, melyen Adamovits Judit pszichológus segített a női vezetőknek abban, hogy hatékonyan tudjanak beszélni az alkalmazottakkal.

Eric Berne kanadai pszichológus szavait idézve közölte, három én állapotunk van: szülő, felnőtt és gyerek, ami már 3 éves kortól ott van bennünk, csak az emlékek és az érzések sűrűsödnek, viszont mindhárom jelen van a vezetői létben is. Akárhányszor elhagyjuk a felnőtt állapotot, elindul a játszma, a rejtett tranzakció, ami mindig nyereséggel jár.

Közölte, a szülők életútja, a tiltó mondatok, a félelem, a szülői minták és a ki nem adott érzések is befolyásolják a működésünket, valamint azt is, ha a családban már volt vállalkozó, mely adhatott számunkra egy mintát.

A szakember szerint érdemes átgondolni azt, hogy mit hoztunk magunkkal otthonról, hogy szülő-gyermek kapcsolat van-e köztünk és az alkalmazott között, és hogy melyik állapotban mennyi időt töltünk. Ezután változtatni kell ezeken annak érdekében, hogy női vezetőként hatékony legyen az alkalmazottakkal való kommunikáció. Jelezte, fel kell készülni arra, hogy a változás után a környezet is megváltozik majd, de megelőzi azt a döbbenet, amikor azt kérdezik például: mi lett veled, hát eddig megcsináltad helyettem?

A találkozó igen interaktív, játékos volt, a feladatok által minden résztvevő számára fény derült arra, hogy melyik állapotban mennyit tölt, hogy a számára mumus helyzetben/alkalmazottban van az erő vagy benne, és milyen vezetőnek számít ő.

Galéria