Kormányinfó: változások a CSOK-ban és a babaváró hitelben, megszűnik az árstop

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több, a vállalkozásokat is érintő változást jelentett be a mai Kormányinfón.

Emelkedik a babaváró hitel összege

A kormány a szerdai ülésen áttekintette a családtámogatási rendszert, a tárcavezető szerint a háború miatt változtak a körülmények. A babaváró hitelt átalakítják, mivel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millióra. Január 1-től azonban csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot 2025. január elsejéig, amikor még a gyermeket váró 30–40 év közti nők is jogosultak lesznek erre.

Változik a CSOK

A miniszter elmondta, a CSOK falun továbbra is megmarad, a városi CSOK - 5000-nél nagyobb települések esetében - viszont megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni. Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a CSOK összege: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió forint. Az 5000 feletti településekre új rendszert dolgoznak ki.

Kivezetik az árstopokat

A politikus kiemelte, augusztusban várhatóan 15 százalékra csökken az infláció, amely év végére egyszámjegyű lesz Magyarországon. Éppen ezért szerinte az árstopok megtették a dolgukat, így augusztus 1-jével kivezetik azokat. A boltokban a kötelező akciózás mértékét ugyanakkor 10-ről 15 százalékra emelik – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.