Komoly elhatározás a sminktetoválóvá válás

Előadásokkal és szakmai bemutatókkal indult a hét a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarában, ugyanis a Kézműipari Tagozat szervezésében a sminktetoválásrokról és azok orvosi vonatkozásairól tanulhattak a kozmetikusok és kozmetikus tanulók. Arról, hogy miként válhat valakiből sminktetováló, és melyek a legújabb trendek ezen a területen, Siklós Júlia sminktetováló oktató, a BeautySense szalon tulajdonosa beszélt a jelenlévőknek. Már az előadása elején felhívta a figyelmet arra, hogy komoly elhatározás az, ha valaki sminktetováló szeretne lenni, azonban nagyon fontos, hogy mi motiválja ebben.

Közölte, nem jó az, ha valaki a pénz vagy a rivalizáció miatt akar belekezdeni, ahogyan az sem jó, ha csak azért akar valaki sminktetováló lenni, mert nem tudja milyen szakmát válasszon, mi legyen belőle. Mindemellett pedig az sem szerencsés, ha valakit a párja, rokona, családtagja vagy barátja unszol, miközben ő fél az egésztől.

A szakember kiemelte, jó, ha érdekli a művészet valamelyik ága azt, aki sminktetováló akar lenni, például szeret szép tortákat sütni, virágokat kötni, mézeskalácsot díszíteni, vagy a tartalomgyártásban kreatív. Tehát a kreatív, művészi látásmód szükséges, mert ez majd a munkák minőségét, valamint a döntéseket is meghatározza. Ahhoz, hogy valaki jó legyen ezen a területen, kell hozzá kíváncsiság, tudásvágy, tűz, vagyis kiégve nem jó belekezdeni – magyarázta.

Siklós Júlia beszélt arról is, hogy hazánkban csak az lehet sminktetováló, aki kozmetikus végzettséggel rendelkezik. De szükség is van erre a tudásra, hiszen a sminktetoválóknak is ismernie kell a bőrtípusokat, a bőrállapotokat, valamint az évszakismeret is fontos számukra. Például azért, mert a gyulladt bőr hűti a szemöldök színét, de az elhanyagolt bőrön is másképp viselkedik az anyag, nem a terveknek megfelelő színt éri el a szakember.

Fontos, hogy autodidakta módon nem lehet megtanulni a sminktetoválást, azt csakis alapképzésen, majd az azt követő tanfolyamokon lehet elsajátítani. Az sem mindegy, hogy hol tanulják meg a kozmetikusok, érdemes nekik arra ügyelniük, hogy mit ajánl a széles szakmai kör. Felkészült, elismert szakemberektől érdemes tanulni.

Siklós Júlia előadásaiban szó volt arról is, hogy a kozmetiksuok mit várhatnak a PMU ágazattól, továbbá hogy milyen új utak vannak a pigmentek világában, mi a teendő a nehéz esetekben és az elrontott sminktetoválások esetében.

A február 19-i eseményen jelen volt dr. Vas Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos, a DermIron Orvos-esztétikai Központ létrehozója is, aki beszélt a kozmetikai tetováló anyagokról, mint exogén pigmentekről, a kozmetikai tetoválások után észlelt szövődményekről és azok kezeléséről, valamint a kozmetikus és kozmetológus közös munkájáról is. Emellett a jelenlévőknek beszámolt az esztétikai tetoválások és orvos-esztétikai beavatkozások kompatibilitásáról, sőt, a kozmetikusok által végzett beavatkozásokkal kapcsolatos jogi háttérről is.

Galéria