Ismét változtak a szakképzéssel kapcsolatos jogszabályok

Az adónemek számának csökkentése körében 2022. január 1-jétől a szakképzési hozzájárulási kötelezettség, mint önálló adónem, megszűnik, a 1,5%-os mértéke beépül a szociális hozzájárulási adónembe, továbbá a szociális hozzájárulási adó 13% mértékűre változik. A szakirányú oktatáshoz kapcsolódó adócsökkentő tételeket a szociális hozzájárulási adóból, kedvezményként azok a gazdálkodó szervezetek érvényesíthetik, amelyek duális képzőhelyként a szakirányú oktatásban és a duális képzésben szerepet vállalnak. A Szakképzési tv.-ből átkerült, a Szocho tv. az adókedvezmények tekintetében kiegészül a 2022. január 1-jén hatályba lépő új 17/A. §-sal, amely tartalmazza a duális képzés adókedvezményének intézményét, ami eddig az Szkt. 107. §-ában leírtaknak megfelelő struktúrában és tartalommal, azaz a következő témaköröket illetően:

  • csökkentő tétel és annak kiszámítása a szakképző intézményben és szakiskolában (tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tanulókkal kötött szakképzési munkaszerződésre vonatkozóan,
  • a sikeres szakmai vizsgát követően igénybe vehető „sikerdíj”,
  • csökkentő tétel a felsőoktatási duális képzésben,
  • csökkentő tétel a felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben résztvevőt illetően, ha az nem a duális képzőhely saját munkavállalója,
  • jogosultság az adókedvezményre és az adó-visszaigénylés.

A Szocho. tv. 2022. január 1-jén hatályba lépő átmeneti szabályozása (Szocho tv. 36/D. §) a tanulószerződések és az együttműködési megállapodások esetén is lehetővé teszi a kifutó képzések vonatkozásában az adókedvezmény igénybevételét.

a) A tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanuló esetében

    aa) szakirányú oktatás alatt gyakorlati képzést, szakma alatt a régi Szkt. szerinti Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést, rész-szakképesítést, szakképzési munkaszerződés alatt a régi Szkt. szerinti tanulószerződést kell érteni,

    ab) a régi Szkt. szerinti Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítéshez, illetve rész-szakképesítéshez kapcsolódóan az Szkr. 4/A. mellékletében meghatározott súlyszorzót kell figyelembe venni.

b) Az olyan együttműködési megállapodással érintett tanuló esetében, amely a tanulót családi és utónevének és oktatási azonosító számának megjelölésével konkrétan meghatározza, akként kell alkalmazni, hogy a Szocho tv. 17/A. § (1) bekezdés a) pontja szerinti mérték 70 százalékát lehet az adóév olyan munkanapjai közül figyelembe venni, amelyek átlagában a gyakorlattal lefedett időszak eléri a napi hét órát, és az alkalmazandó súlyszorzó mértéke 1,0.

A 2022. január 1-jén hatályba lépő szabályok a képzéshez kapcsolódó adókedvezmény érvényesítésének lehetőségét változatlan tartalommal, a szociális hozzájárulási adó kötelezettséggel szemben rendeli alkalmazni a duális képzőhelyek számára.

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet új számítási alapot határoz meg mind a szakképzési ösztöndíjra, mind az egyszeri pályakezdési támogatásra, mind a szakképzési munkaszerződés alapján fizetendő munkabérre. Nem a minimálbér alapján kell 2022. január 1-jétől kiszámítani ezeket, hanem a költségvetési törvényben megállapított önköltség egy hónapra eső összegéből (1.200.000 Ft/12 = 100.000 Ft).

Emiatt változtattak a szorzókon, de nem a szakmaszorzókon, hanem az ösztöndíj, a pályakezdési támogatás és a munkabér szorzóin (százalékos meghatározásán), amelyeket megemeltek, de mivel alacsonyabb a bázis (100.000 Ft), mindenhol ugyanaz az összeg jön ki 2022-ben is, mint ami 2021-ben volt.

Magyarán a munkabér 2022-ben 100.000 Ft és 168.000 Ft között állapítandó meg.

Ha a szakképzési munkaszerződés megkötésére más munkáltatóval fennálló, foglalkoztatásra irányuló jogviszony mellett kerül sor, a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy tekintetében a 77. § (2) bekezdése nem alkalmazható, a 84. § (4) bekezdését  [szabadság] és a 85. § (1) és (2) bekezdését [munkabér és egyéb juttatás] pedig a szakképzési munkaszerződés alapján létrejövő munkaviszony időtartamával arányosan kell alkalmazni.

Pontosították az akkreditált vizsgaközponttá válás szabályait és új végrehajtási szabályokat hoztak a szakképző intézmény gazdálkodására.

A szakképzési tv. módosítása pontosítja a szakképzési munkaszerződésekhez kapcsolódó adatszolgáltatással érintett adatköröket, illetve az adatszolgáltatásra nyitva álló határidőt annak érdekében, hogy kizárólag hibátlan és feldolgozott bevallásokon alapuló adatok átadása történjen meg. A szakképző intézmény a tanulmányi kötelezettség teljesítésének biztosítása és ellenőrzése céljából kezeli a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy szakképzési munkaszerződéssel összefüggésben keletkezett és az állami adó- és vámhatóság által számára átadott adatát. Az állami adó- és vámhatóság az adatszolgáltatást havonta, a bevallásra előírt határidőt követő hónap tizedik napjáig teljesíti.