Innovációs támogatási program indul szeptemberben

A felhívás az egészségipar és a zöld átállás területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számára biztosít pályázati lehetőséget.

A 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ kódú pályázati felhívás tervezetten 2023. szeptember közepén indul 35 milliárd Ft keretösszeggel. Az igényelhető támogatás mértéke legalább 400, legfeljebb 800 millió forint lesz a tervek szerint.

Elsősorban az alábbi fókuszterületekről várják majd a pályázatokat:

  • egészségipar,
  • zöld átállás,
  • gazdaság digitális átállása.

A keretösszegből kísérleti fejlesztési, alkalmazott (ipari) kutatási, eszközbeszerzési és kutatás-fejlesztési projekteket támogató tevékenységek lesznek finanszírozhatók vissza nem térítendő támogatás formájában.  A projekthez szükséges önerő mértéke a kutatási tevékenységtől és a támogatási jogcímtől függően változik.

Támogatási kérelmet az „A” alprogramon belül a kis-, és középvállalkozások önállóan vagy konzorciumban, „B” alprogramon belül pedig kis-, és középvállalkozások, nagyvállalkozások, felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek konzorciumban nyújthatnak be.

Várható pályázati keretösszeg: az „A” alprogram esetén 15 milliárd forint, a „B” alprogram esetén 20 milliárd forint.

A pályázat un. szakmai vélemény iránti kérelem benyújtásával indul várhatóan 2023. szeptember 15-től. Pozitív elbíráslás esetén támogatási kérelmet benyújtani legkésőbb 2023. december 22-ig lehet majd.

A támogatásban részesülő támogatási kérelmek várható száma: 43-87.

További információ és a pályázati felhívás tervezete az NKFIH oldalán érhető el.

(Forrás: NKFIH)