Hűtő-fűtő berendezések használata a vendéglátásban

Május 17-től a vendéglátó üzletekben kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható, belső levegőkeringetésű berendezés használata tilos. Mivel a vendéglátóhelyek már belső helyiségeikben is fogadhatnak vendégeket így a fertőzésveszélyre való tekintettel vezették be az intézkedést, a joszabály azonban kivételeket is meghatároz.

A Kormány 213/2020. (V. 16.) Korm. rendelete a hűtő-fűtő berendezés veszélyhelyzeti üzemeltetéséről:

(1) A fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható.

(2) A vendéglátó üzletben – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – a belső levegőkeringetésű berendezés (a továbbiakban: berendezés) használata tilos.

(3) A (2) bekezdés szerinti tilalom nem terjed ki

  • azokra a helyiségre, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint
  • az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.

A rendelet részletei ITT olvashatók.