Horvát, szlovén (kül)gazdasági hírek

A továbbiakban olvashatók a környező országok nagykövetségei által továbbított gazdasági és külgazdasági hírek.

1. Horvátország

  • Gazdasági hír
    Nem adó jellegű vállalkozói terhek mértékének csökkentésének javaslata A Horvát Munkaadók Egyesülete (HUP) javaslata szerint minél hamarabb csökkenteni kell 20 nem adó jellegű ún. „parafiskális” vállalkozói teher mértékét.
    A többi esetében - melynek becslések szerint meghaladja a 400-at -, javasolják annak megszüntetését vagy a jelentős mértékű - legalább 70 százalékos - csökkentését.
    Összehasonlításul: 2007-ben közzétett adójellegű járulékok listáján 245 nem adó jellegű teher szerepelt, amelyek száma 2019 végére már meghaladta a 400-at.

  • Kormányhatározatok
    A kormány a 2020. április 23-án megtartott ülésén a következő gazdasági, illetve pénzügyi vonatkozású határozatokat hozta:
    •  Elfogadta a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések felfüggesztésének ütemtervét a következők szerint: 
      2020. április 27-től engedélyezik
      o az összes kiskereskedelmi tevékenység működését, kivéve azokban az üzletekben, amelyek a bevásárlóközpontokban vannak, és működésük eddig is tilos volt;
      o azoknak a szolgáltatásoknak a nyújtását, amelyeknél nem feltétlen szükséges a személyes kapcsolat az ügyfelekkel (pl. cipész, szabó, kulcskészítő, utazási ügynökség irodája, fotóstúdió);
      o városi tömegközlekedést;
      o könyvtárak, múzeumok, galériák, antikváriumok és könyvesboltok működését;

      2020. május 4-étől engedélyezik:
      o azoknak a szolgáltatásoknak a nyújtását, amelyeknél megvalósulhat a személyes érintkezés az ügyfelekkel (pl. fodrász, kozmetikus, pedikűrös);

      2020. május 11-étől engedélyezik:
      o 10 főt nem meghaladó gyülekezéseket;
      o bevásárlóközpontok működését;
      o óvodák működését;
      o tanítás kivitelezése kisiskolások (általános iskolák 1.-4. osztályos tanulói) részére;
      o megyék közötti szárazföldi személyszállítás, valamint belföldi légi járatok lebonyolítása;
      o nyílt terű résszel vagy terasszal rendelkező vendéglátóipari egységek működését a kültéri részen;
      o a szállásszolgáltatási egységeken belül működő vendéglátóipari egységek működését kizárólag a szállást igénybe vevők részére;
      o nemzeti parkok és természetvédelmi parkok működése;
      o a belföldi elektronikus utazási engedély kiadási hatályának bővítése.

    • Elfogadta a Különleges körülmények időtartama alatti végrehajtásra és csődeljárásra alkalmazandó beavatkozási intézkedésekről szóló törvény végleges tervezetét, amellyel a koronavírus-járvány időtartama alatt a lakosság mentesül bármilyen ilyen típusú eljárás alól. A kormány kérte a parlamentet, hogy sürgősségi eljárást alkalmazzon a törvény megtárgyalására és elfogadására.

    • Elfogadta az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2017/2394 számú (2017. december 12.) a fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért felelős nemzeti hatóságok közötti együttműködésről és a 2006/2004/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló rendelet végrehajtásáról szóló törvény végleges tervezetét.

    • Az EU szabályokkal való jogharmonizáció keretein belül elfogadta a Környezeti károkért való felelősségről szóló Kormányrendeletet. 

(Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Horvátország)

2. Szlovénia

50%-kal csökkentette a kormány a koperi kikötő illetékfizetési kötelezettségeit 2020. szeptember végéig (meghosszabbítható) a kikötő versenyképességének növelése érdekében.

Az IMF szerint 2020-ban 8%-kal csökken a szlovén GDP az új koronavírus-járvány miatt, míg 2021-ben már 5,4%-os gazdasági növekedésre számít. 

A kormány újabb, 2. mentőcsomagot fogadott el a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére. Célja a szlovén vállalatok likviditásának javítása egy 2 Mrd eurós állami garancia-programmal. A csomagban vannak az első, főként a lakosságra összpontosítócsomagot kiterjesztően értelmező módosítások is. 

A Renault szlovéniai autógyára várhatóan több mint egy hónapos leállást követően 2020. április 28-án fokozatosan újraindul.

(Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Szlovénia)