Hogyan kell biztosítani a szakmai vizsgára való felkészülést?

Szakképzési munkaszerződés hatálya alatt a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 84. § (6) bekezdésének előírásait kell figyelembe venni, azaz a szakmát tanulót a szakmai vizsgára való felkészülés céljából egy alkalommal legalább 15 munkanap egybefüggő felkészülési idő illeti meg, amely idején mentesíteni kell a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól. Ezt a felkészülést a szakképző intézményben vagy a duális képzőhelynek a szakképző intézménnyel kötött megállapodása alapján vállalati képzőközpontban, vagy olyan képzőközpontban kell eltölteni, amiben a szakképzési centrum tulajdoni részesedéssel rendelkezik.

Miután az egybefüggő 15 munkanap mentesülési idő a szakmai vizsgára való felkészülést szolgálja, amelynek a központi interaktív vizsga és a projektfeladat is része, a vizsgafolyamatot megkezdő interaktív vizsga napja előtt kell kiadni a jogszabályban előírt időtartamot.

Arra nincs külön előírás, hogy ezt a tanítási év befejezését követően kell megszervezni - ahol ez lehetséges, ott mindenképpen erre kell törekedni. Miután azonban a központi interaktív vizsga bizonyos esetekben úgy lett meghatározva, hogy a tanítási év vége és a vizsga között már nincs 15 egybefüggő munkanap, bizonyos, hogy kis részét még a tanítási éven belül kell megszervezni, biztosítani. 

Az adókedvezmény elszámolhatósága attól függ, hogy az adott időszakot hol tölti a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy: ha a szakképző intézményben vagy szakiskolában, akkor az adókedvezmény nem vehető igénybe, ellenkező esetben viszont igen (azaz ha a felkészülési idő vállalati képzőközpontban vagy olyan képzőközpontban kerül letöltésre, amiben a szakképzési centrum tulajdoni részesedéssel rendelkezik).

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KA-KIM-17/2022/TK/05