Folyamatos fejlődés mellett a rendkívüli helyzetek is könnyebben megoldhatók - interjú Kovács Istvánnal

A Kovács Autó – ahogy a legtöbben ismerik – fogalom Szegeden, a vállalkozásnak generációkon átívelő története, legendája van. Az új korszak 1991-ben kezdődött, amikor a fiatalabbik Kovács István megnyitotta autóalkatrész-kereskedését, később új, korszerű szervizt létesített édesapja régi telephelyén. Elsők között indították webáruházukat, amely kategóriájában hetedszer nyerte el az Ország Boltja minőségi verseny első helyezését. A cégcsoportot sem a Covid, sem a rezsiárak, sem az infláció nem tudta térdre kényszeríteni, a folyamatos fejlődés megtartó erejében hisznek. A Kovács Autóházat ismét önkéntes tagjai között üdvözölheti a kamara.
 
Hetven éve


A Kovács Autó tulajdonosának, Kovács Istvánnak már a nagyapja is iparosember volt, a háború előtt ismert és megbecsült hentes és mészáros, több bolttal, de vendéglősként vált igazán ismertté Szegeden. Az államosítás persze mindent vitt. Fiát, ahogy legtöbben ismerték, a mérnök Kovács Istvánt viszont műszaki emberként, sikeres konstruktőrként kezdték jegyezni. A családi ház udvarán, hátul, 1953-tól fokozatosan jött létre a műhely, elsősorban autószervizként. De hivatalosan, iparengedéllyel, fő tevékenységként autószerelő műhelyt 1962-ben tudott nyitni, nem annyira a szerelés, mint inkább a kocsik átalakítása, konstrukciós hibáik kijavítása, új megoldások kidolgozása érdekelte. Ezzel szerzett hírnevet magának. Öccse, Kovács László sorsa is összefonódott a Kovács Autó történetével, ő az autóelektromosság szakértője lett, bátyja műhelye mellett, az utcafronton nyitotta meg önálló kereskedését és javítóműhelyét, és vált maga is önálló iparossá, kereskedővé.

Cég születik


Aztán a rendszerváltással megérkezett az új generáció is, az 1966-os születésű ifj. Kovács István a családból nemcsak az autók iránti vonzalmát hozta magával, de az üzleti érzéket, a döntésképességet, a vállalkozói bátorságot, a kitartást, a feladatokra való koncentrálás képességét is. Ő lett a mai Kovács Autó alapítója.
1991-ben egyéni vállalkozóként megnyitotta autóalkatrész-kereskedését, majd növekedve és tovább lépve, 1998-ban létrehozta a Kovács Autóakatrész Kft.-t. A Kossuth Lajos sugárút utcafrontján és a családi bázis szomszédjában egyre fontosabb és nagyobb forgalmú bázissá alakult az autóalkatrész kis- és nagykereskedés, de ekkorra a „mérnök Kovács István” már nem vihette a javítóműhelyt. A fiatal Kovács István viszont nem hagyta felszámolni, és a feledés homályába veszni a legendát: az udvaron két beállással, aknával, korszerű emelővel új szervizt indított a régi telephelyen.

Teljessé vált a vertikum


A nagy kereskedelmi beruházás, az egykori óvoda helyén létrehozott új kereskedés, fogadóudvar, raktár és parkoló kialakítása után 2010-ben teljessé vált a vertikum. Az új szerviz már összesen nyolc beállással, korszerű fogadóépülettel, váróval, megfelelő raktárakkal működhetett, és olyan érzékeny feladatokra is vállalkozhatott, mint a futómű-beállítás, a márkaszervizekkel azonos minőségű karbantartás. Gumiszerviz és autómosót is kialakítottak, a szolgáltatásokat bővítették, egyre ügyfélközelibbé alakult a bázis. Hamarosan minősített Bosch Car Service lettek, és az ügyfelek számára hozzáférhetővé vált a Bosch Car Assistance nemcsak az egész országra, hanem Európára kiterjedő országúti segélyszolgálata. A javítást-szervizelést egyébként a KA Szerviz Kft. végzi, önálló ügyvezetővel. Az érdekeltség megteremtésének jó példájaként Kovács István a kollégáit is bevonta a tulajdonosi körbe.

Első a webáruházak között


A kereskedésben az autóalkatrész webáruház, az internetes kiskereskedés fellendítése hozta az újdonságot. A cég pontosan 20 éve élesítette a webáruházát, élen járva a magyar alkatrész-forgalmazók között. Hogy valamit nagyon jól csinálnak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Árukereső Ország Boltja minőségi versenyén autó-motor kategóriában, immáron hetedszer, a Kovács Autóház végzett az első helyen. A díj igazi értékét az adja, hogy az ellenőrzött vásárlói vélemények, értékelések alapján ítélik oda. A közösségi médiában is jelen vannak, és call centert is működtetnek.
Kovács István a hatékony ügyfél-kommunikációt és a minőségi kiszolgálást tartja a legfőbb biztosítéknak ahhoz, hogy a Kovács Autóház megőrizhesse piaci pozícióit.

Ütésállónak bizonyultak


Ami az elmúlt évek rendkívüli helyzeteit illeti (Covid, rezsiválság, háború a szomszédban, infláció), a Kovács Autót egyik sem tudta térdre kényszeríteni.
– Olyan szempontból szerencsések vagyunk, hogy a Covid alatt egyszer sem kellett bezárnunk, mivel az autójavítást mint stratégiailag fontos ágazat tevékenységét nem korlátozták, hiszen közlekedni kell – idézte fel Kovács István a kivételes helyzetekkel való találkozásuk első élményét. – Természetesen védekeztünk, minden óvintézkedést meghoztunk, hogy ne fertőződjenek sem a kuncsaftok, sem a dolgozóink. Kezdetben ugyan volt bizonytalanság, aztán ez a rendszer is beállt, lassan visszatért mindenki. A szerviz is meg a bolt is sikeresen átvészelte a Covidot.
– A rezsiárak elszabadulása rosszabbul érintett bennünket, mély gyomrosként éltem meg, hogy a szervizben közel 180 Ft-ot kell fizetnünk egy kWh villamos energiáért – tért át a következő kivételes helyzetre a Kovács Autó tulajdonosa. – Annyiban viszont itt is szerencsénk volt, hogy a boltra, két-három évvel ezelőtt, pályázati segítséggel, napelemeket telepítettünk. Azóta a szervizre is felszereltük, igaz ezt már teljes mértékben önerőből, de a megtérülést látva, így is bölcs döntésnek bizonyult.  
– Valamennyi áremelést mi sem kerülhettünk el, de ezt próbáljuk kompenzálni, illetve elfogadtatni az ügyfelekkel úgy, hogy a szolgáltatásaink színvonalát igyekszünk még tovább emelni. Ha többet fizet, minőségben is többet kapjon a pénzéért. Miután jelenleg is egy hétre előre tele vagyunk munkával, úgy érzem megértették és elfogadták ezt a helyzetet ügyfeleink.
– Egyébként pedig folyamatosan fejlesztünk, gépeket építettünk fel, az embereket tréningezzük, nincs megállás. Én ugyanis nem a kivételes helyzetekre koncentrálok, hanem a folyamatos innovációban, a folyamatos fejlődésben hiszek. Mindig azon agyalok, hogy mit, hogyan lehetne még jobban csinálni – árult el vezető karakteréről is részleteket Kovács István.

Őrfi Ferenc