Fiatalkori munkanélküliség: javul a helyzet, de még van mit tenni az EP szerint

A gazdasági válság kirobbanásával párhuzamosan emelkedett a munkanélküli fiatalok száma Európában. Hogyan kezeli a problémát az EU és mit javasol az Európai Parlament?

A 2008-as gazdasági világválság a fiatalokat érintette a legsúlyosabban, a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája az EU -ban 2013 elején elérte a 25%-ot, Görögországban és Spanyolországban pedig 50% felett volt. Ez 2019-re rekord alacsony, 14% körüli szintre süllyedt, ám a Covid19 járvány hatására 2021-ben ismét emelkedett és elérte a 18%-ot is, de bizakodásra adhat okot, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája 2021 májusában 17,3%-ra csökkent az áprilisi 18,2% -ról, vagyis már látszanak a javulás jelei.

Az EU számos kezdeményezést indított, amelyeknek az a célja, hogy csökkentsék a fiatalok munkanélküliségét.

Uniós programok a fiatalok foglalkoztatásáért

Ha nem sikerül megfelelő munka- és képzési lehetőséget találni, az elszigeteltség és haszontalanság érzését kelti a fiatalokban és negatív hatással van a gazdaságra és az elöregedő társadalomra.Az ifjúsági foglalkoztatás támogatásáról szóló intézkedéscsomag részeként éppen ezért a megerősített ifjúsági garancia program olyan uniós kezdeményezés, amely a 30 év alatti fiataloknak munkát, továbbképzést, vagy gyakornoki lehetőséget kínál a munkanélkülivé válástól vagy az oktatási intézmény elhagyásától számított négy hónapon belül.

Azért, hogy a vállalások a gyakorlatban is megvalósulhassanak és megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkezzenek, az EU létrehozta az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést. Ez 20 országban (köztük Magyarországon is) azokban a régiókban nyújt támogatást a fiatalok számára, ahol az ifjúsági munkanélküliség 2012-ben meghaladta a 25%-ot.

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést integrálták az Európai Szociális Alap Plusz program 2021-2027 közötti időszakára. Azoknak a tagállamoknak, amelyekben az uniós átlagot meghaladó arányban nem dolgoznak, tanulnak vagy képzik magukat a fiatalok, a program forrásainak legalább 12,5%-át a fiatalok támogatására kell fordítaniuk.

Az ifjúsági garancia programok megvalósítását segíti a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége is, melyet 2020 júliusában újított meg az Európai Bizottság és amelynek középpontjában így a digitális és zöld tanulószerződéses gyakorlatok állnak, amik megkönnyítik az átmetet a klímasemleges Európába.

A 2021–2027 közötti időszakra szóló új Erasmus+ programot május 18-án fogadta el az EP. A képviselők a Tanáccsal folytatott tárgyalások során elérték, hogy további 1,7 milliárd euróval megtoldják a program költségvetését, így az előző időszakhoz képest csaknem duplájára, összesen 28 milliárd euróra nőtt az Erasmus+ finanszírozási kerete.

Annak érdekében, hogy a fiataloknak lehetősége legyen biztonságos és igazságos körülmények között minőségi munkatapasztalatot szerezni, 2014-ben a tagállamok megegyeztek a gyakornokságok minőségi keretrendszerében. Ez a kezdeményezés elősegíti a foglalkoztathatóságot is.

Az „első EURES-állásod” nevű kezdeményezés célja, hogy a munkavállalói mobilitást ösztönözze azzal, hogy a különböző uniós tagállamok munkalehetőségeire felhívja a fiatalok figyelmét. A felület összeköti azokat a fiatal, 18-35 év közötti munkakeresőket az EU 27 tagállamából és Norvégiából, illetve Izlandról, akik külföldi munkatapasztalatra vágynak és azokat a munkáltatókat, akik fiatal munkavállalókat vagy gyakornokat keresnek.

Idén szeptemberben az Európai Parlament szavazott továbbá az Európai Szolidaritási Testület keretrendszeréről is. A program célja, hogy lehetőséget biztosítson olyan fiataloknak, akik önkénteskedni vagy dolgozni szeretnének olyan projekteken, amelyek a szolidaritás bármilyen formájával kapcsolatosak és amelyekből a közösségek és az emberek Európa-szerte profitálni tudnak. 2019 szeptemberéig már 161 ezer fiatal vett részt a programban.

2021 májusában az EP-képviselők jóváhagyták a az Európai Szolidaritási Testület új, 2021–2027 közötti programját és költségvetését is, tevékenységét pedig a következő időszakban kiterjesztik az uniós humanitárius segítségnyújtás területén végzett önkéntes munkára is.

 

Forrás: Európai Parlament Sajtószolgálat