Felmondott utazási szerződések

A koronavírus járvány miatt az utas vagy az utazásszervező által felmondott szerződések esetében lehetővé válik a későbbiekben felhasználható utalvány kibocsátása.

Ezt a veszélyhelyzet ideje alatt az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekre alkalmazandó különös szabályokról szóló 242/2020. (V. 27.) Kormányrendelet teszi lehetővé:

  • az utas által felmondott szerződések esetében,
  • az utazásszervező által felmondott szerződések esetében, 
  • ha az utazási szerződés teljesítése a járvány miatt lehetetlenné vált.

Az utazásszervező díjmentesen utalványt bocsájthat ki az utas részére az utazási csomag ellenértékeként befizetett előleg vagy a teljes díj visszatérítése helyett, amely 2021. augusztus 31-ig érvényes.

Az utazó 15 napon belül nyilatkozhat az utalvány elfogadásáról.

Ha az utas a felajánlástól számított 15 napon belül az utalványt visszautasítja vagy nem nyilatkozik, a befizetett előleget, illetve díjat az utazásszervező köteles részére 15 nap elteltével visszatéríteni.

Az utazó és az utazásszervező megállapodhatnak az utalvány érvényességi idejének meghosszabbításában. Az utalványt az utas kizárólag házastársára, egyenes ágbeli rokonára – ideértve az örökbefogadott, nevelt és mostohagyereket és az örökbefogadó, nevelő- és mostohaszülőt – valamint testvérére ruházhatja át.