Elértük a 3,5 millió beoltottat

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy elértük a számot, ennek értelmében szombattól nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Emellett a kijárási tilalom kezdete is kitolódik, ami így este 11-kor kezdődik. A vállalkozásokat érintő hír, hogy a bértámogatások még májusra is igényelhetők.

A miniszterelnök ezt követően a közszolgálati rádióban megerősítette, hogy szombat reggel kinyithatnak a teraszok, amik 21:30-ig lehetnek nyitva, emiatt tolták ki 23 órára a kijárási tilalom kezdetét. Az Operatív Törzs szerint jövőhét közepén elérjük a 4 millió beoltottat. Ekkor következhet az újabb enyhítés, így a szolgáltatások szélesebb körét is megnyitják a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Megnyithatják kapuikat a színházak, cirkuszok, mozik, múzeumok, edzőtermek, uszodák, közfürdők, jégpályák, vadasparkok, állatkertek, kalandparkok, sportesemények, valamint a szállodák és az éttermek belső helyiségei is, látogathatók lesznek a tánc- és zeneművészeti események.


Milyen feltételekkel nyithatnak ki a teraszok és kerthelyiségek?

A 3,5 millió beoltott elérését a belügyminiszter rendeletet ad ki, a rá következő napon (várhatóan április 24-én szombaton) a  vendéglátó üzletek kerthelyiségei és teraszai megnyílhatnak a vendégek előtt. A vendégek maszk nélkül tartózkodhatnak a teraszon, kerthelyiségben, ahol a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztására is lehetőség lesz.

A vendégek a vendéglátó üzleten belül kizárólag az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében és a mellékhelyiségének használata céljából tartózkodhatnak, azonban a megrendelt ételt, italt bent nem fogyaszthatják el. A védelmi intézkedések betartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.

Általános elvárásként szerepel a rendeletben, hogy a vendéglátó üzletek üzemeltetői a  vendéglátó üzletekben az általános közegészségügyi és járványügyi szabályokat fokozottan érvényesítsék. Ez a gyakorlatban többek között a kézfertőtlenítő biztosítását, a közös használatú eszközök (étlapok, só-, borsszórók), kilincsek, asztalok, mellékhelyiségek tisztítását, fertőtlenítését jelenti. Az érintett vállalkozásoknak érdemes a Nemzeti Népegészségügyi Központ, és a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásait áttekinteni, és lehetőségeik szerint alkalmazni azokat.

Kinek kell maszkot viselni?

A vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a vendégeknek nem kell maszkot viselni, azonban a vendéggel érintkező munkatársnak minden esetben kötelező. Arra azonban figyelni kell, hogy a vendéglátó üzleten belül mindenki köteles maszkot viselni a hat év alatti kiskorúk, valamint az  értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az  autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével. Ha például a vendég használja a mellékhelyiséget, akkor az üzlethelyiségen belül neki is maszkot kell viselnie.

Az asztalokat egymástól hány méterre kell elhelyezni?

Az asztalok távolságára nem tartalmaz konkrét előírást a vonatkozó rendelet, azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ vendéglátóknak szóló ajánlásai között javasolják, hogy étkezés közben is tartsák be a vendégek a legalább 1,5 m (1-2 széknyi) távolságot egymástól. Az asztalokat, székeket úgy helyezzék el, hogy a cseppfertőzés veszélye minél kisebb legyen, az egymással szemben ülést kerülni célszerű. A  Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlása szerint a vendégek úgy kerülhessenek leültetésre, hogy a szomszédos asztaltársaságban ülő vendégektől az orrtávolság legalább másfél méter legyen.

Hány óráig lehet nyitva tartani?

A kereskedelmi üzletekhez hasonlóan a vendéglátó üzletek kerthelyiségei és teraszai is reggel 5 óra és este fél 10 között tarthatnak nyitva. A vendégek számára eddig az időpontig megengedett a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása. Az üzemeltetőnek biztosítania kell, hogy fél 10-kor a vendégek elhagyják a vendéglátóhelyet.

Hány embert fogadhat egy-egy vendéglátóhely?

Egyelőre nem került meghatározásra olyan négyzetméter alapú korlát, mint a kereskedelmi üzletek esetében. Foglalási rendszerrel, létszámkorlát bevezetésével elkerülhető a zsúfoltság, a sorban állók közötti távolságtartásra azonban figyelni kell.

 

Ha kérdése van a témával kapcsolatban, kérjük küldje el a jarvany@csmkik.hu email címre munkatársainknak.