Elkészült az Európai Bizottság 2024. évi munkaprogramja

Az Európai Bizottság elfogadta 2024. évi munkaprogramját, amelyben hangsúlyos szerepet kap az uniós polgárokra és vállalkozásokra vonatkozó szabályok egyszerűsítése. Ez a törekvés Ursula von der Leyen elnök korábbi bejelentésén alapul, miszerint a Bizottság vállalta, hogy – összhangban az EU hosszú távú versenyképességének növelésére irányuló uniós stratégiával – 25%-kal csökkenti a jelentéstételi kötelezettségeket, és megkönnyíti a kkv-k működését.

A munkaprogram áttekinti az elmúlt négy év eredményeit, körvonalazza a Bizottság következő hónapokra vonatkozó új javaslatait, és nagy ívű kezdeményezéseket vázol fel a bürokratikus terhek csökkentése érdekében. Ezek közül az egyszerűsítési kezdeményezések közül néhányat (15 javaslatot és kezdeményezést) már korábban (a 2023 márciusa óta eltelt időszakban) előterjesztett a Bizottság, másokat (26 észszerűsítési javaslatot) pedig ma, a munkaprogrammal párhuzamosan tesz közzé. Ezeket a kezdeményezéseket továbbiak követik majd a közeljövőben. A kezdeményezéseket külön melléklet ismerteti, a ma bejelentett értékelésekkel és célravezetőségi vizsgálatokkal együtt.

Mivel a Bizottság a 2019. évi politikai iránymutatásban vállalt kötelezettségek több mint 90%-át már teljesítette, a 2024-es európai parlamenti választásokig pedig már csak néhány hónap van hátra, a munkaprogram olyan új kezdeményezéseket vázol csak fel, amelyekre még szükség van a Bizottság által vállalt kötelezettségek teljesítéséhez, illetve az újonnan felmerülő kihívások kezeléséhez. Az újonnan javasolt kezdeményezések Ursula von der Leyen szándéknyilatkozatára és az elnök által az Unió helyzetéről elmondott 2023. évi beszédre épülnek.

Jobb szabályozás, a terhek mérséklése és a bürokrácia csökkentése

Hosszú távú versenyképességi stratégiájában a Bizottság azt a célt tűzte ki, hogy a jelentéstételi követelményekhez kapcsolódó terheket 25%-kal kell csökkenteni anélkül, hogy ez aláásná az érintett kezdeményezések szakpolitikai célkitűzéseit. E cél elérése érdekében a Bizottság lépéseket tett a jelentéstételi követelmények egyszerűsítésére. Ezt a célt szolgálja például az Uniós Vámkódex reformja, amely mintegy 2 milliárd euró összegű költségmegtakarítást fog eredményezni a kereskedők számára. A statisztikai felmérésekre vonatkozó szabályok javasolt felülvizsgálata a tervek szerint 450 millió euróval fogja csökkenteni a – többek között a kkv-kra háruló – költségeket.

A 2024. évi munkaprogramban a Bizottság további javaslatokat fogalmaz meg számos szakpolitikai területen. Ezek a javaslatok anélkül hivatottak elérni a szabályok egyszerűsítését, hogy eközben aláásnák a szociális, a biztonsági, a fogyasztóvédelmi, a környezetvédelmi vagy a gazdasági normákat. A szabályok tervezett egyszerűsítése racionalizálni fogja azokat a jelentéstételi követelményeket, amelyeknek korlátozott a hasznuk. Az észszerűsítés többek között az egymást átfedő kötelezettségek konszolidálását, az érintett vállalkozások számának csökkentését és a digitalizáció előmozdítását foglalhatja magában.

Az egyszerűsítési javaslatok közé tartozik például az ágazatspecifikus európai fenntarthatósági beszámolási standardok elfogadására vonatkozó határidő elhalasztása (fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelv), valamint a számviteli irányelv és a referenciamutatókról szóló rendelet alkalmazási körének módosítása.

A 25%-os csökkentési cél megvalósítása terén elért eredményekről a szabályozási terhekről szóló éves felmérésekben fogunk beszámolni, ezek közül is elsőként a 2023. évi felmérésben, melyet jövőre teszünk majd közzé.

Vállalt kötelezettségeink teljesítése

A Bizottság az Ursula von der Leyen elnök 2019. évi politikai iránymutatásában vállalt kötelezettségek több mint 90%-át teljesítette. 2024-ben az Európai Parlament és a Tanács részéről további célzott erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy megállapodás szülessen a még függőben lévő javaslatokról, és így biztosítani lehessen, hogy az európai polgárok és vállalkozások teljes mértékben kamatoztatni tudják az uniós szakpolitikai intézkedések által kínált előnyöket.

A Bizottság folytatni fogja az európai zöld megállapodás – az uniós növekedési program – megvalósítását, gondoskodva arról, hogy a zöld átállás méltányos, intelligens és inkluzív módon menjen végbe. Ennek keretében párbeszédet fogunk folytatni a polgárokkal és az ipari szereplőkkel, és lépéseket teszünk annak előkészítése érdekében is, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő polgárok és vállalkozások támogatásban részesüljenek az átállás során, egyebek között a Szociális Klímaalapnak köszönhetően. Ezen túlmenően stratégiai párbeszédet fogunk indítani az uniós mezőgazdaság jövőjéről. Annak érdekében pedig, hogy Európa még jobban felkészüljön a digitális korra, kezdeményezéseket fogunk elfogadni azzal a céllal, hogy nagy teljesítményű számítógépeinket a mesterséges intelligenciával foglalkozó európai induló vállalkozások rendelkezésére bocsássuk, ezenfelül pedig európai űrjogszabályra irányuló javaslatot fogunk előterjeszteni.

Az elmúlt időszakban példátlan válságok rázták meg az EU gazdaságát, mely a nehézségek közepette rugalmas ellenálló képességről tett tanúbizonyságot. 2024-ben a Bizottság a munkaerő- és szakemberhiánnyal, az oktatással, a szociális párbeszéddel, az inflációval és az üzleti tevékenység megkönnyítésével kapcsolatos kihívásokra fog összpontosítani.

2024-ben is kiemelt helyen szerepel majd munkaprogramunkban, hogy támogatást nyújtsunk Ukrajnának az ország ellen indított orosz agressziós háborúval összefüggésben, ahogy az is, hogy kölcsönösen előnyös partnerségi viszonyt ápoljunk Afrikával, további erőfeszítéseket tegyünk a méltányos kereskedelem előmozdításáért, és továbbfejlesszük a tagállamok védelmi képességeit. A Bizottság meg fogja erősíteni az együttműködést a migránscsempészés elleni küzdelem terén, és lépéseket tesz a bővítést megelőző reformokkal és szakpolitikai felülvizsgálatokkal kapcsolatban, hogy felmérje, hogyan működhet az EU egy esetleges bővítés esetén.

Következő lépések

A Bizottság szorosan együtt fog működni az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal, és támogatni fogja őket annak érdekében, hogy elősegítse gyors megállapodások létrejöttét a megbízatásának végéig tartó időszakban.

A mai napon közzétett véleményezési felhívás mellett – melynek keretében a jelentéstételi követelményekből eredő terhek témájában gyűjt visszajelzéseket – a Bizottság további konzultációkat is indít majd a cégek – többek között a kkv-követeket tömörítő hálózat –, a tagállami szakértők és más érdekelt felek részvételével, hogy azonosítsa a különösen problematikus kérdéseket és a prioritásként kezelendő területeket.

Háttér-információk

A Bizottság minden évben munkaprogramot fogad el, amelyben ismerteti, milyen intézkedéseket fog végrehajtani a következő évben. A munkaprogram tájékoztatással szolgál a nyilvánosság és a társjogalkotók számára azt illetően, milyen kötelezettségeket vállal a Bizottság politikai téren új kezdeményezések előterjesztésére, függőben lévő javaslatok visszavonására és hatályos uniós jogszabályok felülvizsgálatára vonatkozóan. A Bizottság az Európai Parlamenttel, a tagállamokkal és az EU tanácsadó szerveivel szoros együttműködésben dolgozta ki 2024. évi munkaprogramját.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. október 17.