Egyszerűsödik a szolgáltatások kereskedelme a WTO keretében

A szolgáltatások kereskedelme új lendületet kap a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) új szabályainak hatálybalépésével, amelyek megkönnyítik és egyszerűsítik a szolgáltatások kereskedelmét. Az új szabályok a WTO-tagok széles és sokszínű körére, köztük fejlett, fejlődő és legkevésbé fejlett országokra is alkalmazandók – amelyek együttesen a világ szolgáltatáskereskedelmének 92%-át bonyolítják.

A szolgáltatások belföldi szabályozásáról szóló közös kezdeményezés keretében elfogadott szabályok egyszerűsítik az engedélyezési követelményeket, és enyhítik azokat az eljárási akadályokat, amelyekkel a vállalkozások – különösen a mikro-, kis- és középvállalkozások – világszerte szembesülnek. Ez a megállapodás az engedélyezési és képesítési követelmények és eljárások átláthatóságának, hatékonyságának és kiszámíthatóságának biztosítása révén évente több mint 110 milliárd euróval járul hozzá a globális szolgáltatáskereskedelem költségeinek csökkentéséhez.

Kevesebb bürokrácia, több kereskedelem

Napjaink gazdaságának legnagyobb és leggyorsabban növekvő ágazata a szolgáltatásoké. Az EU-ban a szolgáltatások a GDP és a foglalkoztatás mintegy 75%-át teszik ki, míg a szolgáltatások kereskedelme az EU GDP-jének 25%-át adja és több mint 20 millió munkahelyet támogat. A szolgáltatások globális exportját több mint 6 billió euróra becsülik, ami a világkereskedelem 23%-ának felel meg. Emellett a szolgáltatáskereskedelem jelentős és sokrétű fejlesztési hatásokkal jár, mivel a szolgáltatások kereskedelme közvetlen lehetőségeket kínál a fejlődő gazdaságok számára exportjuk diverzifikálásához.

A közös kezdeményezés keretében elfogadott egyértelmű engedélyezési szabályok jelentősen megkönnyítik a szolgáltatáskereskedelmet. Különösen az mkkv-k és a női vállalkozók esetében, akik jellemzően nem rendelkeznek a versenytársaikéhoz hasonló erőforrásokkal ahhoz, hogy megfeleljenek a külföldi piacokon való működéshez szükséges összetett követelményeknek.

A szabályok a digitális menetrendet is segítik, mivel az olyan ágazatok, mint a távközlés, a számítástechnikai szolgáltatások, a mérnöki és a banki ágazat is élvezhetik annak előnyeit. Továbbá ez az első olyan WTO-szöveg, amely kötelező erejű rendelkezést tartalmaz a férfiak és a nők közötti megkülönböztetés tilalmáról.

Előzmények

Mostantól 71 WTO-tag – köztük az EU – alkalmazza az új szabályokat.

Minden WTO-tag kötelezettségvállalásokat tesz a szervezet keretében. A tagok az úgynevezett egyedi kötelezettségvállalások jegyzékében vázolják fel a külföldi szolgáltatók számára általuk biztosított elbánást. A közös kezdeményezésben részt vevő tagok a hazai szabályozásra vonatkozó új szabályok integrálásával javították e jegyzéküket. Az új szabályok előnyeit az úgynevezett legnagyobb kedvezmény elve alapján bármely WTO-tag szolgáltatói élvezhetik majd.

 

Forrás: Európai Bizottság, Sajtóközlemény 2024.02.27. (Letöltve: 2024.02.29.)