Duális képzőhely - Sikerdíj-lekérdezés

A sikerdíj igazolása tekintetében a szakképző intézmény, amelyben a szakmai vizsgát megszervezték, a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy sikeres szakmai vizsgájáról igazolást állított ki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel – a szakképzés információs rendszeréből megállapíthatóan – legalább hat hónapos időtartamban fennálló szakképzési munkaszerződést kötött duális képzőhely, illetve a foglalkoztató számára. Az igazolást a sikeres szakmai vizsgát követő tizenöt napon belül kellett megküldeni a duális képzőhelynek, illetve a foglalkoztatónak. Ez a rendelkezés (Szkr. 332/D. §-a) 2023. július 7-től hatálytalan.

2023. július 7-től az akkreditált vizsgaközpont (szakképző intézmény) már nem állít ki igazolást a sikeres szakmai vizsgáról.

2023. augusztus 1-jétől sikerdíj kedvezményt csak az érvényesíthet, aki legalább hat hónapos egybefüggő időtartamban fennálló szakképzési munkaszerződés alapján képezett tanulót, illetve képzésben részt vevő személyt, mértéke pedig a jogszerűen igénybe vett adókedvezmény 20 százalékának megfelelő összeg (2408A-01-01-es lap 31. sor: Sikeres szakmai vizsgát tett tanuló, képzésben részt vevő személy után igénybe vehető adókedvezmény összege).

 

A 2023/2024-es tanévben a duális képzőhelyi adminisztrátorok a duális képzési adatok funkciócsoportban elérik a Sikerdíj-lekérdezés menüpontot.

A menüpontba lépve szűréseket végezhetnek a vizsga teljesítésével kapcsolatban. A sikeres vizsgát tett tanulók igazolását letölthetik és a Szocho támogatáshoz a NAV felé továbbíthatják.

A felületen megjelenő tanulók listázása során azoknál a tanulóknál válik aktívvá a 'Sikerdíj igazolás' letöltése gomb, amelyek esetén a vizsgarendszerből történő lekérdezés szerint sikeres vizsgával rendelkeznek. Többes kijelölés lehetséges.  A ’Sikerdíj igazolás’ adatai nem szerkeszthetők.

 

Forrás: Tudásbázis eKréta, NAV 49. információs füzete a szociális hozzájárulási adóról (2023.09.12.), NAV 2408 kitöltési útmutatója