Digitális Alkotóműhely átadás

 

Árva-Nagy Sándorné főigazgató nyitotta meg az online rendezvényt, ismertette a HSZC-t érintő, a GINOP 6.2.3 – 17 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” pályázathoz kapcsolódó legfontosabb információkat: 450 milliós támogatás, 240 tanuló, 69 mentor, 230 oktatói továbbképzés lehetőségét biztosították a különböző projektelemekre a pályázati források.

Lehetőség nyílt 130 millió Ft értékben csúcstechnológiás eszközök beszerzésére.

Jövőbe mutató beruházás Digitális Alkotóműhely - kialakítására és működtetésére (helyileg a felújított Cseresnyés Kollégiumban) került sor a projekt keretében a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumban.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára a munkaerőpiaci kompetenciák szerepét hangsúlyozta (komplex problémamegoldó készség, csoportban dolgozás, kreativitás, rugalmasság), kiemelve, hogy ezek megalapozására alkalmasnak kell lennie a ma szakképző intézményeinek. A Szakképzés 4.0 stratégia éppen ezeket az igényeket fogalmazta meg. Lényeges eleme az új elvárásoknak való megfelelés (Ipar 4.0). A beruházással a HSZC is csatlakozott az ország 60 Digitális Alkotóműhelyeihez. Változó környezetben, inspiráló keretek között nyílik lehetőség a centrum intézményei, tanulói, oktatói számára az új módszerek megismerésére, kialakítására, a gyakorlatias, feladatok megoldására.

Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja is azt emelte ki, hogy a tanulók felkészítésében folyamatosan új módszerekkel, eszközökkel lehet napjainkban sikeres az oktatás. A ma generációja ezt igényli.

Az online tér lehetőséget biztosított arra is, hogy Kurusa József, a Digitális Alkotóműhely vezetője bemutasson olyan alkalmazásokat, amelyek a szakmai képzésbe beépíthetők, a feladatot, a módszereket tekintve is motiválók minden résztvevőnek. A HSZC  intézményeinek leendő, a vonzáskörzet pályaválasztás előtt álló tanulói számára is inspiráló foglalkozások szervezhetők. Így volt ez már a nyáron is – nagy sikert könyvelhettek el a HSZC-nél digitális táborszervezésükkel általános iskolás érdeklődő gyerekeknél.