Csongrád-csanádi delegáltak az Európai Vállalkozások Parlamentben

Egy srófra jár az EURÓPAI VÁLLALKOZÓK agya

A krónikus munkaerőhiány leküzdése az európai munkaerő képzettségének javításával és átképzésével, fenntartható megoldások keresése az energiaválságra, valamint a vállalkozások, különösen a kkv-k számára a kereskedelmi megállapodásokból származó előnyök teljes körű kihasználása – ez volt az a három üzenet, amelyet az európai vállalkozások vezetői fogalmaztak meg Brüsszelben, a Vállalkozások Európai Parlamentjében.

Az eseményen a magyar delegáció tagjaként a Csongrád-Csanád vármegyei vállalkozások képviseletében Palotás Sándor (Déli-Farm Kft.), kamaránk kereskedelmi alelnöke, az Enterprise Eueope Network dél-alföldi követe, valamint Török György, (Elzett-Certa Kft.), a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vettek részt.

43 európai ország mintegy 700 vállalkozója – nagy- és kisvállalkozások és szinte minden ágazat képviselője – gyűlt össze november 14-én, Brüsszelben, az Európai Parlament üléstermében, hogy megvitassák az európai vállalkozások előtt álló kulcsfontosságú kérdéseket. Ahogy Palotás Sándor hazaérkezését követően lapunknak elmondta, a vállalkozások kétévente lehetőséget kapnak arra, hogy az Európai Unió központjában közvetlenül beszélhessenek helyzetükről, és véleményt mondjanak az őket is érintő kulcsfontosságú kérdésekben. Ugyanakkor, ezen fórumon közvetlen információkat kapnak azokról a szakpolitikai kérdésekről, koncepciókról, amelyekkel az Európai Unióban aktuálisan foglalkoznak.
Török György is felemelőnek nevezte az Európai Vállalkozások Parlamentjében történteket, külön kiemelte annak jelentőségét, hogy nemcsak az Európai Unió tagországai képviseltették magukat, hanem az európai országok jóval szélesebb köre, köztük az EU-tagság várományosai is. Mint a magyar–szerb vegyes kamara elnöke, örömmel üdvözölte szerb és boszniai kollégáit is.

Az Európai Vállalkozások Parlamentje egyik programelemeként szavazhattak is a vállalkozók négy, fontos kérdésben. A két Csongrád-Csanád vármegyei delegált a 90% körüli szavazati arányokkal kapcsolatban figyelemre méltónak nevezte azt az együtt gondolkodást, a közös irányok keresését, az egyetértésre törekvést, ami a 47 európai ország vállalkozóit jellemzi.

Egy irányba szavaztak

És akkor a 47 ország 700 vállalkozójának szavazatáról főbb számokban: 88%-uk szerint nehezebb a megfelelő készségekkel rendelkező munkatársakat felvenni, mint öt évvel ezelőtt. 87% úgy véli, hogy az európai zöld megállapodás ambiciózus célkitűzései az uniós vállalkozások számára keményebb versenyfeltételekhez vezetnek a világpiacon. 97%-uk úgy vélte, hogy a geopolitikai feszültségek negatívan befolyásolják ellátási láncuk működését. 93% szerint az egységes piac NEM eléggé integrált ahhoz, hogy vállalata szabadon működhessen és versenyezhessen.

A szavazás teljes eredménye az Európai Vállalkozói Parlament weboldalán érhető el: www.parliament-of-enterprises.eu