Céglátogatás a Váll-Ker Kft-nél

Üzleti közösségépítő szándékkal indította el a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azt a programsorozatát, melynek keretében sikeresen működő vállalatok céglátogatásra hívják a környékbeli, illetve az adott cég tevékenysége iránt érdeklődő vállalkozások vezetőit.  Ezek a programok egyre népszerűbbek, mivel a tapasztalatszerzés és a kapcsolatépítés rendre ideális terepeinek bizonyulnak.   A céglátogatások sora a vásárhelyi Güttler Kft.-nél kezdődött, aztán folytatódott a szegedi Naturtex Kft.-nél majd a szentesi Legrand Zrt.-nél, legutóbb, december 1-én pedig a makói Váll-Ker Kft. volt az esemény házigazdája. A mostani program szervezésében CSMKIK Makói Térségi Szervezete, valamint Marosmenti Vállalkozók Szövetsége valamint az Enterprise Europe Network szegedi irodája működött közre.

A céglátogatásra érkezőket Zentai István, a Váll-Ker Kft. tulajdonos-ügyvezetője fogadta, aki a cég bemutatása után, kollégáival üzemlátogatásra invitálta vendégeit.

A Váll-Ker Kft. bemutatását Zentai István a következő mondatokkal kezdte: „Társaságunk a kandallógyártó iparág meghatározó szereplője. Büszkék vagyunk rá, hogy cégünk 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozásként az emberek mindennapi életét kiszolgáló, kimagasló minőségű termékeivel járulhat hozzá az otthon melegéhez.” A társaságot egyébként 30 évvel ezelőtt alapították, 18-an kezdtek, ma több mint 400 „családtagnak tekintett kollégának” biztosítanak munkát. Termékeik 98 százalékát exportálják, német dán és angol megrendelőknek. 150 féle kandallócsaládot gyártanak, 250 féle kivitelben, évente 30-35 ezer darabot értékesítenek. A magyar piacon – amit egyébként bővíteni szeretnének - rendkívül népszerűek a cég kerti kemencéi és grillsütői is. Meghökkentő számok: 1992 óta közel 650 ezer család melegszik kandallóiknál, amikhez 13 ezer tonna lemezt használtak fel.

A folyamatos fejlődés eredményeként 2020-ban két új csarnokot avattak, amivel az ipar 4.0 követelményeinek megfelelő technológiákat vezettek be a vállalatnál, megjelentek a hegesztő, festő illetve AGV robotok, lézergépek. A teljes kapacitással működő új üzem plusz 16 ezer terméket hozott a vállalkozásnak, és három hétről egy hétre csökkentette az átfutási idő. A bővülésnek illetve innovációnak köszönhetően a cég nettó árbevétele 2021-ben meghaladta a 6 milliárd forintot. A kandallók iránti igény tovább nőtt, olyannyira, hogy már megint nem győzték kapacitással, így 2022-ben újabb beruházásba fogtak, a magyar multiprogram keretében közel 6000 négyzetméteres komplex gyártócsarnok építésébe fogtak, ahol az összes gyártási művelet egy helyen zajlik majd.  Az épület már áll, az ipar 4.0 követelményeinek megfelelő technológiai eszközpark beszerelése is elkezdődött, amit az üzemlátogatás résztvevői is megtekinthettek. A közel, 3 és fél milliárdos beruházással 150 új munkahelyet is teremtenek. A beruházás azért is mérföldkő a Váll-Ker Kft. életében, mert ezzel nagyvállalattá válnak.

A siker titkát Zentai István a vállalat szlogenjével igyekezett érthetővé tenni: „Hisszük, hogy minden nap jobbnak kell lenni, mint tegnap voltunk.”

Kerekasztal

A céglátogatás programja kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyen a házigazda, Zentai István mellett Maurer Csaba a Maurer-Gép Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Szabó Géza az Euro-Unior Fűtéstechnikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke vett részt. A beszélgetést Szil Zsolt a Prominent Szeged Kft. tulajdonos-ügyvezetője vezette, aki a növekedést állította a beszélgetés fókuszába. Beszélgető-partnerei egyetértettek abban, hogy nincs az a válságos helyzet, amiből ne az innováción, a fejlesztéseken keresztül vezetne a kiút. Arra is buzdították a vállalkozások vezetőit, hogy bátran próbálkozzanak exporttal is, és higgyék el, hogy a magyar termékek igenis versenyképesek a külföldi piacokon.

Galéria