BIREG-kisokos

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) összeállított egy BIREG-kisokost, amely egy gyakorlati segédletként szolgál a rendszer használatához.

Magyarország 2021-től nagyobb hangsúlyt fektet a jogkövető fuvarozói magatartás betartatására. A Magyar Kormány 2021. január 1-jétől ezért arra kötelezi az árukat szállító és fuvarozó vállalkozásokat, hogy az ország területén áthaladó, innen indított vagy ide érkeztetett áruszállítási és árufuvarozási műveleteiket az ahhoz szükséges engedélyek adatainak megadásával a BIREG kormányzati portál felületén előzetes regisztrációval erősítsék meg, ha azok olyan országot érintenek, melyek unión kívüli engedélyköteles államok. Az engedély nélkül vagy érvénytelen engedéllyel fuvarozást végző vállalkozásokat a rendszer kiszűri és pénzbírsággal sújtja.

A BIREG rendszerben azokat a fuvarfeladatokat tekintjük engedélykötelesnek, melyhez kétoldalú egyezmény alapján kiadott árufuvarozói engedély (a továbbiakban: bilaterális engedély), CEMT engedély vagy kabotázs engedély szükséges.  Ezen esetekben meg kell adni, hogy milyen típusú és sorszámú engedély használatára kerül sor, továbbá az engedélyről készült fotót fel kell tölteni a rendszerbe.

Az MKFE által összeállított kisokos a következő linken érhető el: bireg_kisokos_20210208_vedett.pdf (mkfe.hu)