Bemutatókkal zárultak a kamara robotika táborai

Bemutatókkal zárultak a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) robotika táborai. Az elmúlt két hétben összesen 30 alsó és felső tagozatos diák vett részt az ingyenes táborokban, ahol Lego-robotok segítségével ismerkedtek meg a területtel. Az eseményen a felsősök mellett a WRO (World Robot Olimpiad) idei nemzeti döntőjén dobogós helyezést elérő megyei csapatok is bemutatkoztak.

A kamara feladatai között kiemelt helyen szerepel a pályaorientáció – emelte ki Horváth Gábor, a CSMKIK képzési vezetője. A gazdasági önkormányzat nagy hangsúlyt fektet azokra a szakmákra, amelyek az Ipar 4.0 által alkalmazott modern ipari eszközök alkalmazását segítik. Ezek között szerepelnek a robotizációval és automatizációval foglalkozó szakképesítések is. Szerinte már a legfiatalabbaknál érdemes megkezdeni ezeknek a szakmáknak a bemutatását. Ezt segítette a tavasszal életre hívott kamarai robotika szakkör is, melyhez robotika sarkot hoztak létre a kamarai székházban Szegeden. A szakkörök ősztől folytatódnak majd – tette hozzá.

A kamara két turnusban tartott tábort az elmúlt hetekben. A diákok a kamarai székházban kialakított robotika sarokban fejleszthették tudásukat, emellett pedig üzemlátogatásokon vettek részt például a General Electricnél, a Florin Zrt-nél. A gyerekeknek kirándulásokat is szerveztek: ellátogattak a Kecskeméti Rajzfilm Stúdióba, sőt a budapesti Csodák Palotájába is.

A táborokat záró bemutató programon a második héten a felsősök által elkészített munkadarabokat mutatták be. Az eseményen a résztvevők szülei mellett a Szent-Györgyi Albert Agórában zajló robotika tábor résztvevői is ott voltak. Nekik a gazdasági önkormányzat táborozói mellett a WRO Nemzeti Döntőjén sikeresen szereplő megyei csapatok is prezentációt tartottak. A táborozók és a versenyzők magasszintű előadáson mutatták meg, hogy az általuk készített robotok milyen problémára nyújthatnak megoldást.

A WRO bajnokai

A táborban készült robotkarok mellett megismerhették azt a robotot is, mellyel az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Robotlányok nevű csapata első helyezést ért el a Future innovators elementary kategóriában a WRO Nemzeti Döntőjén, így ők az Európa bajnokságon mérhetik össze tudásukat más országok versenyzőivel. A robotot beteg gyerekek szórakoztatására építették, tud táncolni és simogatásra felnyitja a hasát. Ezt az alaprobotot fejlesztették egy olyan géppé, amely alkalmas arra, hogy a romok alatt rekedt emberek közelébe jusson.

Az iskola másik együttese, a Bohócdoktorok harmadik lett. A Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kermitek elnevezésű csapata is örülhetett a döntőn, mivel második helyen zártak. Az esemény elején mindhárom gárda bemutatta versenyrobotjait. Horváth Gábor elmondta, hogy a kamara az elmúlt években is támogatta a versenyen induló iskolákat, Zákányszékre versenyasztal, míg más intézményekbe Lego-robotépítő szettek, szenzorok és készletek kerültek.

Az eseményen készült fotók ezen a linken érhetők el.

Galéria