Több mint félmillió euró áttörést jelentő technológiákra

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Innovációs Tanács (EIC) 2023. évi munkaprogramját. A munkaprogram 2023-ban 1,6 milliárd EUR értékű finanszírozási lehetőséget nyit meg tudósok és innovátorok számára áttörést jelentő technológiák fejlesztése és új piacok létrehozása érdekében. Több mint félmilliárd eurót különítettek el újgenerációs technológiákra Európa számára stratégiai fontosságú területeken, beleértve az energiatárolást, a kvantumtechnológiát, a félvezetőket és az élelmezésbiztonságot.

A 2023-ra szóló új finanszírozás fokozza az EIC növekvő eredményeit a nagy hatású technológiák és az induló vállalkozások támogatásában. A szintén ma közzétett EIC hatásvizsgálati jelentés kiemeli, hogy az EIC már 12 „unikornis” vállalkozást támogatott, több mint 10 milliárd EUR értékben ösztönzött kiegészítő befektetéseket, és az EIC-alapon keresztül több mint 2,6-szorosára növelte a további befektetések értékét.

Az idei munkaprogram számos újdonságot és kísérleti intézkedést tartalmaz az új európai innovációs menetrend támogatására.

Újdonságok

  • Nyolc kihívás az induló vállalkozások és kkv-k számára, hogy globális vezető szerepet töltsenek be a technológia stratégiai területein, támogatásra és beruházásra szánt 525 millió EUR összegű költségvetéssel.
  • Egy új rendszer, amelynek célja, hogy ígéretes kutatók szakmai gyakorlata révén növelje az innovációs tehetségek beáramlását a mélytechnológiás induló vállalkozásokba.
  • A női innovátorok fokozott támogatása, összekapcsolva az Akcelerátor programot a Women TechEU kezdeményezés által támogatott vállalatokkal.
  • Támogatás az EIC innovációinak a köz- és magánbeszerzők körében történő teszteléséhez.
  • További együttműködések az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT) az üzleti akcelerátorszolgáltatások megnyitása és a női innovátorok díjának az EIC-EIT általi közös elindítása révén.

Az uniós prioritások támogatása

A 2023. évi munkaprogram aktualizálja az „EIC-kihívásokat”. Több mint félmilliárd eurót bocsátanak az induló vállalkozások rendelkezésére jövőbeli technológiák fejlesztésére, amelyek hozzájárulnak az olyan uniós célkitűzések megvalósításához, mint a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítása, a félvezető-ellátás és az élelmiszer-ellátási láncok biztonságának garantálása, valamint a környezetbarát építőipar. A kihívások közvetlenül támogatni fogják az olyan uniós szakpolitikai célkitűzéseket, mint a REPowerEU, a csipekről szóló jogszabály, az új európai Bauhaus, az élelmezésbiztonság és a Horizont Európa uniós küldetései.

Az Európai Innovációs Tanács által 2023-ban nyújtott finanszírozás és támogatás

  • Úttörő kutatásokat támogató program (343 millió EUR) multidiszciplináris kutatócsoportok számára, hogy olyan jövőbe mutató kutatásokat végezzenek, amelyek technológiai áttörést eredményezhetnek (akár 4 millió EUR támogatás).
  • EIC Átalakulásfinanszírozási rendszer (128,3 millió EUR) a kutatási eredmények innovációs lehetőségekké alakítására, az Úttörő kutatásokat támogató program projektjei és az Európai Kutatási Tanács koncepcióigazoló projektjei által generált eredményekre összpontosítva, a technológiák kiérlelése és a konkrét alkalmazások üzleti terveinek kialakítása érdekében (akár 2,5 millió EUR támogatás).
  • Akcelerátor program (1,13 milliárd EUR) az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k támogatására, hogy olyan nagy hatású innovációkat fejlesszenek ki és terjesszenek elő, amelyek új piacokat teremthetnek vagy megzavarhatják a meglévőket (2,5 millió EUR alatti támogatások, 0,5 és 15 millió EUR közötti tőkebefektetések).

Az Európai Innovációs Tanács valamennyi projektje hozzáfér az üzleti akcelerátorszolgáltatásokhoz, amelyek segítőket, mentorokat és szakértelmet biztosítanak, partneri lehetőségeket kínálnak vállalatokkal, befektetőkkel és másokkal, valamint számos egyéb szolgáltatást és rendezvényt biztosítanak.

Láthatóság és hatás

Az EIC hatásvizsgálati jelentése 2014-től 2021-ig dokumentálja az EIC hatását, vagyis az első olyan évig, amikor az a Horizont Európa keretében teljes jogú kezdeményezésként egész évben aktív volt.

Az eddig nyújtott támogatás a következőket eredményezte:

• Az EIC-vállalatok portfóliója együttesen több mint 40 milliárd eurót ér, beleértve 12 „unikornis” és 112 „kentaur” vállalkozás értékét.

• Több mint 10 milliárd EUR összegű kiegészítő befektetést ösztönzött az EIC portfóliójába tartozó vállalkozásokba, többek között kockázati tőkéből, vállalatokból és nemzeti fejlesztési bankokból.

• Az Akcelerátor program keretében a finanszírozás 20%-ában nők által vezetett vállalkozások részesültek, az Úttörő kutatásokat támogató program keretében a finanszírozás több mint 30%-át női kutatók részére nyújtották.

• 92 beruházási megállapodást kötöttek, és 500 millió EUR összegű társbefektetést realizáltak az EIC-alappal együtt, ami 2,6 EUR összegű további tőkebefektetést jelent az EIC-alapon keresztül minden egyes euró befektetés után.

• Több mint 500 olyan kutatási projektet támogatott, amelyek mintegy 1 375 innovációt eredményeztek, és e projektek több mint 90%-a valószínűleg új vagy továbbfejlesztett terméket vagy eljárást eredményez.

• 100 millió EUR-t biztosított úttörő ötletek kereskedelmi hasznosítására az EIC Átalakulásfinanszírozási rendszer első pályázati felhívásai révén.

Háttér-információk

A 2018 és 2020 közötti sikeres kísérleti szakaszt követően az EIC 2021 márciusában kezdte megműködését a Horizont Európa program egyik fő újdonságaként. 2021-2027-es költségvetése több mint 10 milliárd euró. Az innováció világából kinevezett független tagokból (vállalkozókból, kutatókból, befektetőkből, vállalatokból és az innovációs ökoszisztéma egyéb tagjaiból) álló EIC-testület az EIC stratégiájára és annak végrehajtására vonatkozó tanácsokat ad.

Az EIC proaktívan viszonyul a finanszírozáshoz az EIC programmenedzserei vezetésével, akik innovációs és technológiai áttörésekre vonatkozó elképzeléseket dolgoznak ki, és e célok elérése érdekében projektportfóliókat kezelnek.

Az EIC Akcelerátor által kiválasztott induló vállalkozásoknak nyújtott pénzügyi támogatást megerősítette az EIC-alap szerkezetátalakítása, amely jelenleg képes tőkebefektetéseket végrehajtani.


Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. december 7.