Az unió digitális környezetet formáló törvényei

Az Európai Parlament két jelentős uniós jogszabályt fogadott el, amelyek átformálják a digitális környezetet. A mérföldkőnek számító jogszabályok biztonságosabb, igazságosabb és átláthatóbb online környezetet teremtenek majd.


A digitális platformok ereje

Az elmúlt két évtizedben a digitális platformok életünk szerves részévé váltak – nehéz elképzelni, hogy bármit is csináljunk a Google vagy a Facebook nélkül.

Bár az átalakulásnak nyilvánvaó előnyei vannak, az egyes platformok által megszerzett domináns pozíció jelentős előnyökkel jár a versenytársakkal szemben és indokolatlan befolyást gyakorol a demokráciára, az alapvető jogokra, a társadalmakra és a gazdaságra. Gyakran befolyásolják a jövőbeli innovációkat vagy a fogyasztói választásokat, és úgynevezett kapuőrként szolgálnak a vállalkozások és az internetfelhasználók között.

Az egyensúlyhiány kezelése érdekében az EU a digitális piacokról szóló törvény (DMA) és a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) segítségével frissíti a jelenlegi szabályokat, ezzel egységet teremtve az egész EU-ban.

Digitális átalakulás: fontosság, előnyök és uniós politika

10 000 az EU-ban működő online platformok száma. Ezek több mint 90%-a kis- és középvállalkozás.

A techóriások szabályozása: a digitális piacokról szóló törvény

A digitális piacokról szóló törvény célja, hogy egyenlő feltételeket biztosítson minden digitális vállalat számára. A rendelet egyértelmű szabályokat határoz meg a nagy platformok számára, hogy megakadályozza a vállalkozások és a fogyasztók számára tisztességtelen feltételek kiszabását. Az ilyen gyakorlatok közé tartozik a termékek magasabb rangsorolása, vagy a felhasználók számára az előtelepített szoftverek vagy alkalmazások eltávolítási lehetőségének hiánya.

Az üzenetküldő platformok közötti együttműködés is javulni fog – a kis vagy nagy platformok felhasználói üzenetküldő alkalmazásokon keresztül üzeneteket válthatnak, fájlokat küldhetnek vagy videohívásokat kezdeményezhetnek.

A szabályoknak elő kell segíteni az innovációt, a növekedést és a versenyképességet, és segíteniük kell a kisvállalatokat és a startupokat a nagyobb cégekkel való versenyben.

A digitális piacokról szóló törvény meghatározza a nagy online platformok kapuőrként való azonosításának kritériumait is, és felhatalmazza a Bizottságot piaci vizsgálatok lefolytatására. Ez lehetővé teszi a kapuőrök kötelezettségek szükség szerinti frissítését és a rossz magatartás szankcionálását.

Biztonságosabb online tér: a digitális szolgáltatásokról szóló törvény

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény nagyobb beleszólást enged az embereknek abba, hogy mit látnak az interneten: a felhasználók jobban tájékozódhatnak arról, hogy miért ajánlanak számukra bizonyos tartalmat, és választhatnak olyan lehetőséget, amely nem tartalmazza a profilalkotást. Tilos lesz a célzott reklámozás kiskorúak számára, és nem engedélyezett az olyan érzékeny adatok felhasználása, mint a szexuális irányultság, vallás vagy etnikai hovatartozás.

Az új szabályok védik a felhasználókat a káros és illegális tartalmaktól is. Emellett kelentősen javítják az illegális tartalom eltávolítását, biztosítva, hogy az a lehető leggyorsabban megtörténjen. Segítenek a káros tartalmak elleni küzdelemben is és jobb szabályokat hoznak a szólásszabadság védelmére.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény olyan szabályokat is tartalmaz majd, amelyek biztosítják, hogy az online értékesített termékek biztonságosak legyenek, és megfeleljenek az EU-ban meghatározott legmagasabb szabványoknak. A felhasználók jobban ismerik az online vásárolt termékek valódi eladóit.

Egy internetes vásárlással foglalkozó kis cég tulajdonosa látható a képen egy kupac csomag mellett.
A szabályoknak segíteniük kell a kisvállalatokat és a startupokat a nagyobb cégekkel való versenyben

Következő lépések

A DSA 2022. november 16-án lépett hatályba, és 2024. február 17-ig lesz közvetlenül alkalmazandó az EU-ban. A nagyon nagy platformoknak és a nagyon nagy online keresőmotoroknak azonban korábban – legfeljebb négy hónappal azután, hogy az Európai Bizottság kijelölte őket – teljesítenie kell a DSA szerinti kötelezettségeiket. A Bizottság 2023. április 25-én jelölte ki a nagyon nagy platformok első csoportját.

A DMA 2022. november 1-jén lett jogerős, szabályai pedig 2023. május 2-án léptek hatályba. Az Európai Bizottság legkésőbb 2023. szeptember 6-ig jelöli ki a kapuőröket, akiknek ezután legfeljebb hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megfeleljenek az új kötelezettségeknek.

Forrás: az Európai Parlament honlapja, utolsó frissítés 2023. augusztus 24.