Dr. Tilesch György: a mesterséges intelligencia „letarolta” a világot

A mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekről és az MI alapú programok vállalkozói szektorban történő rendeltetésszerű használatáról is beszélt Tilesch György mesterséges intelligencia szakértő, a PHI Institute for Augmented Intelligence alapitó elnöke kamaránk elnökségi tagjával, Majó-Petri Zoltánnal. A száznál is több résztvevő hallhatott a berobbanó ChatGPT hátteréről, működéséről, de a szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a mesterséges intelligencia térnyerésével vélhetően egyre kisebb lesz az emberi hozzáadott érték az értékelőállításban.

A kamarai székházban megtartott beszélgetést Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki beszédében úgy fogalmazott, a vármegye gazdaságát és annak szereplőit vizsgálva korábban összeállítottak egy jövőképet, amellyel iránymutatást kívántak biztosítani a vállalkozásoknak. Ebben az anyagban két fő sarokpont rajzolódott ki: az informatika és a robotika fontossága. Kiemelte, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezek alkalmazása megkerülhetetlen. Átalakítják az életünket, csakúgy, mint a mesterséges intelligencia alapú programok is. Célunk az ilyen előadásokkal, hogy ezekre a változásokra felkészítsük a résztvevőket – zárta az elnök.

Dr. Tilesch György Omar Hatamlehhel, a NASA szakértőjével közösen a mesterséges intelligenciáról írt könyvet „Mesterség és intelligencia – Vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában” címmel – erről is kérdezték a szakértőt. Mint elmondta, a techno-filozófiai kötet az MI történetére és jelenlegi helyzetére fókuszál, de az olvasó betekintést kaphat abba is, hogy mit lett volna érdemes esetleg jobban átgondolni az alkalmazásával.

A ChatGPT-ről úgy fogalmazott, ez a program abban kiemelkedő, hogy egy hatalmas adattömeg alapján képes megjósolni azt, hogy egy adott szó után melyik következik a legnagyobb valószínűséggel. illetve a nyelv logikáját is jól elemzi. Ugyanakkor óva int a munkában való felhasználásra, szerinte csak akkor lehet teljes biztonsággal alkalmazni, ha a felhasználója többet tud, és vissza tudja ellenőrizni mindazt, amit a ChatGPT válaszként adott.

Az MI-szakértő több, a munkaerőpiacra nézve is jelentős megállapítást tett. Véleménye szerint a mesterséges intelligencia egyfajta gravitatív erőteret képez majd az emberi hozzáadott értékben. Úgy véli, hogy az értékteremtésben az emberi hozzáadott érték egyre kevesebb lesz – de ez nem feltétlenül baj. A problémát az jelenti szerinte, hogy a mesterséges intelligencia munkaerőteremtési képességét a kormányzatok eddig figyelmen kívül hagyták.

Jó hír viszont, hogy a különböző munkákban található ismétlődő folyamatok terhét az MI leveheti az emberek válláról. Szerinte a mesterséges intelligencia „elég jó” korszakába léptünk be: már elég jó ahhoz, hogy üzleti felhasználásra alkalmas legyen, emiatt letarolta a világot és egyre jobb lesz – fogalmazott Dr. Tilesch György.

A Kossuth Rádió rendezvényünk előtt Tilesch Györggyel készített interjúja itt hallgatható meg.

Galéria