Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus

Az Európai Bizottság elfogadta az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) végrehajtására vonatkozó szabályokat az átmeneti szakaszra vonatkozóan, amely idén október 1-jén kezdődik és 2025 végéig tart.

A ma közzétett végrehajtási rendelet részletezi a CBAM hatálya alá tartozó áruk uniós importőreire vonatkozó átmeneti jelentéstételi kötelezettségeket, valamint a CBAM hatálya alá tartozó áruk előállítási folyamata során felszabaduló beágyazott kibocsátások kiszámítására szolgáló átmeneti módszertant.

A CBAM átmeneti szakaszában a kereskedőknek csak be kell számolniuk a mechanizmus hatálya alá tartozó behozatalukba beágyazott kibocsátásokról, pénzügyi kiigazítást nem kell fizetniük. Ez megfelelő időt biztosít a vállalkozások számára ahhoz, hogy nyugodtan felkészüljenek, ugyanakkor lehetővé teszi a végleges módszertan 2026-ig történő finomhangolását.

Annak érdekében, hogy segítséget nyújtson mind az importőröknek, mind a harmadik országbeli gyártóknak, a Bizottság most iránymutatást tett közzé az uniós importőrök és a nem uniós létesítmények számára az új szabályok gyakorlati végrehajtásáról. Ezzel párhuzamosan folyamatban van olyan célzott informatikai eszközök kifejlesztése, amelyek segítik az importőröket e számítások elvégzésében és jelentésében, valamint olyan képzési anyagok, webináriumok és oktatóanyagok kidolgozása, amelyek az átmeneti mechanizmus kezdetétől támogatják a vállalkozásokat. Noha az importőröket arra kérik, hogy 2023. október 1-jétől gyűjtsék a negyedik negyedévi adatokat, első jelentésüket csak 2024. január 31-ig kell benyújtani.

A végrehajtási rendelet Bizottság általi elfogadását megelőzően nyilvános konzultációra került sor, majd a rendeletet az uniós tagállamok képviselőiből álló CBAM-bizottság jóváhagyta. Az EU ambiciózus „Irány az 55%!” intézkedéscsomagjának egyik központi pillére, a CBAM az EU mérföldkőnek számító eszköze a kibocsátásáthelyezés elleni küzdelemben. Kibocsátásáthelyezés akkor következik be, amikor az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatok a kevésbé szigorú normák kihasználása érdekében külföldre helyezik át a nagy szén-dioxid-kibocsátású termelést, vagy ha az uniós termékeket szén-dioxid-intenzívebb import váltja fel, ami viszont aláássa az uniós éghajlat-politikai fellépést.

További információk

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM)

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. augusztus 17.

A NAV röviden összefoglalta a teendőket a 2023. október 1-től, az importőrnek vagy a közvetett vámjogi képviselőnek a feladatairól.