Az AI a ceruza, amivel rajzolhatunk, képet szerkeszthetünk és szerelmes verset is írhatunk

Folytattuk a mesterséges intelligencia (AI) adta lehetőségek boncolgatását az i3 Klubunkban Brillmann Zsolt mesterséges intelligencia tanácsadó segítségével. Idei első találkozónk fókuszában a képszerkesztés és az AI kapcsolata állt. Az eladó több ingyenes és fizetős programot is bemutatott az igen nagy szánmban jelenlévő érdeklődőknek, akiket elsősorban arra biztatott, hogy tanuljanak meg szabadon gondolkodók lenni, és váljanak olyanokká, akik akarnak valamit tenni, ehhez pedig bátran hívják segítségül a mesterséges intelligenciát. Hangsúlyozta, az AI a toll, amivel írhatunk szerelmes verset, bejegyzést a Facebookra, rajzolhatunk vele, valamint olyan képeket alkothatunk általa, amilyet csak szeretnénk. Nem kell hozzá fényképezőgép vagy telefon.

Éppen ezért előadásában szót ejtett többek közt az Ideogram, a Playground és a Leonardo AI nevű, mesterséges intelligenciára épülő képszerkesztőkről. Mindegyik ingyenesen használható, azonban meghatározott, hogy egy nap hány darab képet lehet készíteni díjmentesen. Mint mondta, az Ideogrammal például naponta 25 kép készíthető, ezek pedig egészen egyéni igényekre szabott képek lehetnek, számtalan beállítás, hatás közül lehet választani, így akár mozihatású fotót is előállíthatunk vele. Hozzátette, a Playground már napi 50 kép készítését engedélyezi ingyenesen, és jelenleg ez az egyetlen olyan ingyenes szerkesztő, amelynek már negatív promptokat is lehet adni, tehát nemcsak azt írhatjuk meg neki, hogy mit szeretnénk látni a képen, hanem azt is, hogy mit nem. Például ne legyen szőke haja a nőnek, vagy táncoljon, de ne nadrágban. 

Brillmann Zsolt rámutatott, a promptolás nagyon fontos, vagyis az, hogy utasításokat adjunk a szerkesztőnek arra vonatkozóan, hogy milyen képet szeretnénk látni, meg kell neki magyarázni azt. Kiemelte, az AI képes nagyon bonyolult dolgokat is alkotni, de ehhez pontosan kell promptolni. Pontos információkat kell megadni, például a színekre vagy a hangulatra vonatkozóan.

Az előadásból kiderült, lehetőség van arra is, hogy a mesterséges intelligencia segítségével már meglévő képeket varázsoljunk újjá, például a szög vagy a fényerő módosításával, de a fizetős képszerkesztőkkel, köztük a Midjourney-vel át tudjuk alakítani a szomszédról vagy a kutyánkról készült képet úgy, mintha film- vagy rajzfilmszereplők lennének. Fontos azonban a képek átalakításakor a jogokra ügyelni.

A klubfoglalkozáson az előadó azt tanácsolta mindenkinek, hogy hívják segítségül az életükben, azon belül a munkavégzésükben is a mesterséges intelligenciát, ami minden képzeletüket képes felülmúlni.

Galéria