Átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjat

Immáron tizenegyedik alkalommal adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjat Szegeden. Gazdasági kategóriában ezúttal a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. képviselője vette át, 2015. után második alkalommal. A természetes személy kategória győztese Sápi András lett. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság szakmai közreműködésével a Csongrád, a Békés és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Kht. közösen hirdette meg idén is a pályázatot. Az elismeréseket 2020. november 4-én, szűk körű ünnepségen adták át a Magyar Tudomány Ünnepén, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.Kemény Lajos akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta, a kecskeméti Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. iAPU elnevezéssel, fejlesztett ki intelligens, moduláris levegő-előkészítő egységet. A szabadalmaztatott, fékrendszerekbe épülő levegő-előkészítő egység alkalmas a legmodernebb elektromos hajtású járművek kompresszorainak vezérlésére is.

A második helyezett szintén Bács megyei vállalkozás, a Katt-Klick Kft. - Támogatható Katt és Klick talajtakaró elemrendszerrel pályázott. A találmány, mely használati mintaoltalom alatt áll, a kerítések élettartamát hívatott meghosszabbítani, megakadályozva a gyomok, füvek, cserjék benövését, autópályáknál, mezőgazdasági területeken, de akár magánfelhasználás során is.

Harmadik díjban részesült Csongrád-Csanád megyéből az NKM Áramhálózati Kft. –  'Társadalmi felelősség vállalás Ahol csak a madár jár - összehangolt védelem és madárvédelmi technológia' című pályázatával, A pályamű egy komplex, számos elemből álló, innovatív madárvédelmi program, amely technológiai és társadalmi jellegű innovációkat tartalmaz; ütközés elleni védelem, költőhely biztosítás, áramütés elleni védelem - egyaránt ötvözve segíti a haza madárpopulációt a sérülésektől.

Oklevél elismerésben részesültek az alábbi pályázók:
BIOLA Biokozmetikai Kft. – Organic Skin Care kozmetikai termékek 
Goodwill Pharma Kft. – A Makula komplex AREDS2 formula étrend-kiegészítő
Upperbars Kft. – „Szerethető egészség"
VDS LOG Logisztikai és Szolgáltató Kft. – VDS Log szoftver

Természetes személy kategória győztese Sápi András: Olcsó, nemesfémmentes, gáztisztító katalizátorok fejlesztése, a labor szintű kutatásoktól az üzemszerű alkalmazásig pályázata, mely ipari környezetben is képes különböző típusú füstgázok több komponensének tisztítására. A kidolgozott termék gyakorlatilag piacképes, és felhasználási területe jól illeszkedik a régióban egyre inkább meghatározóvá váló autóipari fejlesztésekhez.

Oklevél elismerésben részesült ebben a kategóriában, Kása Zsolt: Bizmut-oxojodid fotokatalizátorok innovatív rögzítése kerámiahordozóra és felhasználása az alternatív víztisztításban című pályázata.

A díjató, a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 „Jövőformáló tudomány”  MTA Szegedi Területi Bizottságának plenáris ülése keretében zajlott, merről a felvételt ITT tekinthetik meg.