Amerikáig eljutnak tűzálló kerámiáik

Az Ipari Tagozat Díját Sebők-Papp Imre, a szentesi HK-Ceram Kerámiagyártó Kft. tulajdonos-ügyvezetője kapta. Vezetésével a cég egy speciális területen, a tűzálló ipari kerámiák gyártásában ért el rövid időn belül kiváló eredményeket. A vállalkozás 17 évvel ezelőtt, zöld mezős beruházásként kezdte meg működését a szentesi ipari park akkori új részében. Az 50-50 százalékban német, illetve magyar tulajdonú vállalat termékeinek nagy része ipari felhasználókhoz megy, és döntően exportpiacokra – Európán kívül az USA-ba és Ausztráliába is szállítanak. Évente körülbelül 4000 tonna kerámiatermék hagyja el a cég telephelyét.

 

Több, mint 100-an

Elsősorban a tetőcserépgyárak automatizált gyártósoraihoz készítenek kerámia égetőformákat. De, mint az igazgatótól megtudtuk, foglalkoznak szanitergyártással, díszműkerámiák készítésével, sőt forrasztásos technológiákhoz (például az autó- gyártás számára) is gyártanak kerámiatermékeket. Az ipari kerámiák mellett van egy kisebb „lába” is a HK-Ceramnak,, a mázas kerámiák gyártása, ahol elsősorban kályhacsempékre, illetve különböző homlokzati burkoló kerámiákra kell gondolnunk. A vállalatnál több mint 100-an dolgoznak.


Tejes gőzzel előre

Természetesen a rendhagyó elmúlt esztendőről is kérdeztük az kerámiagyártó cég vezetőjét, aki elmondta, annak ellenére, hogy volt egy nyári megtorpanásuk, jó évet zártak.
– Úgy indultunk neki a tavalyi évnek, hogy kifejezetten magas volt a rendelésállományunk, de aztán a Covid miatt sok vevőnk megijedt, a rendeléseiket nem is hogy törölték, hanem inkább eltolták 2021-re. Jött a járványhullám, nyárra elfogytak a rendelések, és alig jött új, augusztustól kénytelenek voltunk három hónapon keresztül rövidített munkaidővel dolgozni.
De, a dolgozóink jövedelmét az átlagjövedelemre kiegészítettük, hogy meg tudjuk tartani őket. Novemberre kijöttünk ebből a szorító helyzetből, és azóta is teljes kapacitással, folyamatosan dolgozunk – foglalta össze az elmúlt másfél esztendőt Sebők- Papp Imre.
Hogy mi történt a piacokon, és mi lehetett a látványos visszapattanás oka, a cégvezető ezekre a kérdésekre is magyarázattal szolgált:
– Két dolog történt, egyrészt a vevőinknek, akik eltolták vásárlásaikat, elfogytak a készleteik, másrészt szinte az összes európai országban fellendült az építőipar. Különösen a lakóépületek felújítása ugrott meg, ami szintén két okra vezethető vissza: az egyik, hogy nagyon sok országban indultak hasonló családtámogatási-felújítási programok mint nálunk; a másik, hogy – különösen a magasabb életszínvonalú országokban – jelentős megtakarítások halmozódtak fel az emberek számláin amiatt, hogy már két éve nem mernek jelentősebb utazásokat tervezni a COVID miatt. Erős félelem alakult ki sokakban, hogy esetleg inflálódhat a pénzük, a kamatok alacsonyak, nullák, vagy éppen már negatívak, ezért hát felújításokba kezdtek.


A minőség kifizetődik
A HK-Ceram sikerének több titka is van, az egyik, hogy tömeggyártás helyett a kisszériás, magas hozzáadott értékű és rendkívül magas minőségű termékeket állítanak elő.
– Amit mi csinálunk, az manufakturális jellegű gyártás, ami kis, legfeljebb közepes szériaméretet jelent, néhány száztól ezer darabig. Magas a szakmai-mérnöki hozzáadott értéke, benne a dolgozók hozzáértése, ami a legnagyobb erőforrásunk. Valljuk, hogy a legjobb megoldás sem ér semmit kiemelkedő minőség nélkül! Ezért az anyagbeszerzéstől kezdve, a tervezésen át, a teljes gyártási folyamaton keresztül 9 fázisos minőség-ellenőrzési modellünk és statisztikai módszereken alapuló minőségbiztosításunk garantálja a méretpontos, tökéletes, legkevesebb selejtszámmal gyártott terméket. A tömeggyártásban mi nem veszünk részt, azt meghagyjuk Távol-Keletnek. Komoly kis csapatunk foglalkozik kutatásfejlesztéssel, jellemzően az anyagösszetételekkel kapcsolatban. A legújabb projektünk a klímavédelemmel kapcsolatos, a várható szén-dioxid- kibocsátást csökkentő intézkedéseknek igyekszünk elébe menni.

Presztízse van

Sebők-Papp Imre 2012 óta a szentes térségi kamarai elnökség tagja. A 2016–20-as kamarai ciklusban a kamara elnökségi póttagjaként tevékenykedett, 2019 óta Hódmezővásárhely több önkormányzati cégének működését segíti szakmai tapasztalataival. Emellett a Hódmezővásárhelyi Rotary Club aktív, jótékonysági aktivistája. 2011-ben a megyei Az Év Üzletembere Presztízs Díjjal ismerték el munkáját.