A „sikerdíj” – sikeres szakmai vizsga esetén érvényesíthető adókedvezmény

Abban az esetben, ha a szakmát tanuló sikeres szakmai vizsgát tesz, a duális képzőhely további adókedvezmény, ún. sikerdíj érvényesítésére jogosult.

A sikerdíj összege a jogszerűen érvényesített összes adókedvezmény 20%-a, mind a tanulók, mind a képzésben részt vevő felnőttek esetében.

A „sikerdíj” érvényesítésének feltétele, hogy legalább hat hónapos egybefüggő időtartamban álljon fenn a felek között szakképzési munkaszerződés (vagy tanulószerződés) alapján létrejött jogviszony.

A regisztrációs és tanulmányi alaprendszer, azaz a KRÉTA rendszer Duális moduljában a vizsgarendszer alapján sikeres vizsgával rendelkező duális tanulók esetén a duális admin igazolást tud kiállítani. A „Sikerdíj igazolás” menüpontban a 'Letöltés' gomb megnyomásával az igazolás generálódik, a rendszer nyomtatható verziót állít elő.

A sikerdíj kedvezményét több foglalkoztató is igénybe veheti, ha a sikeres vizsgát tett szakmát tanulót legalább hat hónapos egybefüggő időtartamban fennálló, szakirányú oktatás időtartamára különböző foglalkoztatókkal (duális képzőhelyekkel) kötött szakképzési munkaszerződés alapján képezte, akkor is, ha az adott évben a szakmát tanulóval már nem állt fenn a szakképzési munkaszerződéses jogviszony.

Miután a Szocho tv. átmeneti szabálya arról rendelkezik, hogy az adókedvezmény igénybevétele szempontjából a tanulószerződés szakképzési munkaszerződésnek minősül, a sikerdíj a sikeres szakmai vizsgát tett tanulószerződéses jogviszonyban lévő tanulók után is érvényesíthető.

A szociális hozzájárulási adó havi bevallási kötelezettséget jelent, ezért a sikerdíj leghamarabb annak a hónapnak az adókedvezményeként vehető figyelembe, amelyikben a képzőhely le tudja tölteni az igazolást a sikeres vizsga letételéről.

(2408A-01-01-es lap 31. sor: Sikeres szakmai vizsgát tett tanuló, képzésben részt vevő személy után igénybe vehető adókedvezmény összege).

 

Forrás: https://dualis.mkik.hu/informaciok/dualis-kiadvany

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt illetve a Közreműködői szerződés száma: NFA-KA-KIM-6/2023/TK/05.