A Kamara segít! Több száz vállalkozást tájékoztattunk

Számos kérdéssel fordultak a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarához (CSKIK) a vállalkozások 2022-ben. Gazdasági önkormányzatunk csak írásban 558 esetben adott tájékoztatást és tanácsot tavaly, a kérdések között a forró témának számító kataváltozás mellett más jogszabályváltozások, forrásszerzéssel, pályázati lehetőségekkel kapcsolatos kérdések kerültek középpontba. Jelenleg pedig a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása számít slágernek.

Kamaránk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy információkkal segítse a vállalkozások hatékony működését, illetve az új cégek, egyéni vállalkozások indulását. Az előző évben majdnem 400 esetben segített eligazodni a gazdasági önkormányzat azoknak, akik új tevékenységet akartak felvenni, vagy újonnan akartak vállalkozást nyitni. A leggyakoribb kérdések az ehhez szükséges képesítésekre vonatkoztak. Sokszor azonban a gyakorlati szakképzésbe való bekapcsolódás lehetősége, vagy a fejlődéshez szükséges források előteremtése került elő. Utóbbi esetben a kamaránál is igényelhető Széchenyi-kártya-konstrukciókról, vagy az országosan egyedülálló kamatmentes forrásról, a Kamarai Pénzügyi Alapokról érdeklődtek.

Hulladékgazdálkodás, MOHU, EPR

Az egyik legjelentősebb változás az idei évben, hogy átalakult a hulladékgazdálkodási rendszer, amelyben július 1-től már nem a megszokott helyi szolgáltató, hanem a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi annak működtetését. Bevezetésre került a kiterjesztett gyártói felelősség fogalma, amely számos vállalkozásnak többletfeladatot adott. Emellett regisztráció kell például ahhoz is, hogy egy vállalkozástól elszállítsák a szelektív hulladékot a jövőben. Ez csak néhány téma, ami újként hatott a cégeknek. A vállalkozói megkeresések miatt úgy döntöttünk, hogy egy külön weboldalon gyűjtjük össze a legfontosabb információkat, illetve a működtetést segítő oktatóanyagokat, útmutatókat. Emellett egy külső szakértő bevonásával megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket, amelyeket a tajekoztatas@csmkik.hu címen várunk, sőt a válaszokat a honlapon is közzéteszük.

MILYEN KÉRDÉSEKET VÁR A KAMARA?

Vállalkozáshoz szükséges engedélyek, képesítések Forrásszerzés Pályázatok Jogszabályinfók Szakképzés Minden más vállalkozást érintő kérdés

FORDULJON A KAMARÁHOZ VÁLLALKOZÁSÁT ÉRINTŐ KÉRDÉSEIVEL! A KAMARA SEGÍT!

 

www.csmkik.hutajekoztatas@csmkik.hu