A kamara rövid gazdasági hírei 2023. június 23.

Csúcsot döntöttek májusban a felszámolási eljárások

Csúcsot döntöttek májusban a felszámolási eljárások– tudatta az Opten. A céginformációs szolgáltató arról is tájékoztatott, hogy az újonnan indított felszámolási eljárások jelentős részét a viszonylag fiatal, 3-5 éves korban lévő cégek tették ki. Mint megjegyezték, a májusi statisztikák nem feltétlenül jelzik egy átfogó válság kibontakozását. Múlt hónapban több mint 8 ezerrel kevesebb cég volt, mint decemberben, ami elsősorban az alacsony cégalapítási kedv eredménye. Az új cégalapítások száma ezres nagyságrenddel csökkent. Az idén 10 ezret meghaladó a megszűnt cégek száma, ami „normál esetben” ilyenkor 3-5 ezer között szokott mozogni.

Új iparstratégián dolgozik a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumban új iparstratégián dolgoznak, amely több kiemelt ágazatot is érint, a munkában részt vesznek a technológiai koalíciók is - mondta Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. Elmondta, a stratégia kidolgozása során a többi között feltérképezik a nemzetközi jó gyakorlatokat, kikérik az ipari vállalatok véleményét, a tapasztalatokat leszűrve ezekre is építkeznek a munkában. A tervek szerint lesznek majd ipar 4.0 fejlesztési támogatások, illetve a kis- és középvállalkozások technolóigai váltását segítő támogatások, valamint terveznek ipari célú 5G projekteket is. Lesznek tanulógyárak is, ahol a vállalkozások gyakorlatban ismerhetik meg a legújabb technológiákat, és tanulmányozhatják, hogyan lehet mindezt a termelésbe, saját üzleti modelljükbe beépíteni.

Emelkedhetnek, majd zuhanhatnak a lakásárak

Előbb emelkedhetnek, majd zuhanhatnak a lakásárak a CSOK és a babaváró kölcsön átalakítása miatt – írta a Telex a Bankmonitor szakértőjére, Sándorfi Balázsra hivatkozva. Szerinte a változáspk a lakáspiacon előbb előrehozott keresletet fognak jelenteni azok között, akiknek ez a változás érdemi visszaesés lenne az önerőképzésben. A második félévben tehát erősödhet is a lakáspiac, lehetnek előrehozott tranzakciók, akár áremelkedés is, de 2024 elejétől visszaeshet a kereslet, ami árcsökkenést eredményezhet. Mint ismert a kormány tegnap jelentette be, hogy a babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millióra, de 2024 január elsejétől azok vehetik fel, ahol a házastársak hölgy tagja 30 év alatt van. 2025 január elsejéig még jogosultak a 40 év alatti hölgyek is, de ehhez igazolni kell a várandóságot. A CSOK falun továbbra is megmarad, a városi CSOK - 5000-nél nagyobb települések esetében - viszont megszűnik, itt a jövőben új rendszert dolgoznak ki, de ennek részletei még nem ismertek. A CSOK változásai 2024. január 1-től lépnek életbe.

186 ezer munkanélküli volt májusban

A munkanélküliek száma májusban 186 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A jelentés szerint a 2023. március-májusi időszakban a 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma 27 ezerrel, 191 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 4,0 százalékra emelkedett, míg a nőknél a munkanélküliek száma 88 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra nőtt.