A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.28.

Még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon

A KSH adatai szerint egy év alatt 51 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, így júniusban már 4 millió 766 ezer fő dolgozott hazánkban. Az idei második negyedévben, azaz április-június időszakában, a 15-74 éves korosztályban a foglalkoztatottak létszáma 31 ezer fővel nőtt, míg a munkanélkülieké 157 ezerről 193 ezer főre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatottsági ráta egy év alatt 0,6%-ponttal 64,6%-ra, a munkanélküliségi ráta pedig 0,7%-ponttal 3,9%-ra emelkedett.

Egy hónapos az árfigyelő rendszer

Július 1. és 26. között 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai az online árfigyelő rendszernek köszönhetően – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Mint írták, a 62 termékcsoport termékei esetén az átlagárak átlagosan 7,4 százalékkal mérséklődtek, amelynek közel 0,7 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve 2 százalékpont körüli élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehet a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. Az elmúlt egy hétben az online platformra kötelezően szolgáltatandó 62 termékkategóriából 32 termékkategóriában mérséklődtek tovább az átlagárak.

Magyar-egyiptomi vasúti járműgyártási együttműködés indulhat

Magyar-egyiptomi vasúti járműgyártási együttműködés indulhat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyiptomi közlekedési miniszterrel, Kamel al-Vazírral tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, a magyar közlekedésipar valaha volt legnagyobb megrendelése nyomán széles körű magyar-egyiptomi vasúti járműgyártási együttműködés indulhat meg a jövőben az afrikai piaci lehetőségeket kihasználva. Kiemelte, hogy a megrendelés eredetileg háromoldalú, orosz-magyar-egyiptomi projekt volt, viszont az időközben bekövetkezett nagy geopolitikai változások nyomán mára kizárólag a Ganz-MÁVAG felelős a teljesítésért. Magyarországról eddig 255 vasúti kocsit szállítottak ki, és a megrendelt további 314 kocsi gyártása is folyik.

Tovább emeli a kamatot az EKB döntése

Újabb 25 bázisponttal 3,75 százalékra emelte az irányadó kamatot ma az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa. A döntésnek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,25 százalékra, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,50 százalékra és a betéti rendelkezésre állás kamatlába 3,75 százalékra emelkedik 2023. augusztus 2-i hatállyal. Előző, júniusi kamatdöntő ülésén az EKB ugyancsak 25 bázisponttal emelte a három irányadó eurókamatot, összhangban a piaci várakozásokkal. A bejelentés indoklásában az EKB hangsúlyozta, hogy az infláció folyamatosan lassul, de továbbra is arra lehet számítani, hogy túl sokáig túl magas marad.