A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.18.

Bővült a foglalkoztatás, de nőtt a munkanélküliek száma is

Bővült a foglalkoztatás, de a munkanélküliek száma is nőtt az idei első negyedévben – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal munkaerőpiaci folyamatokat elemző kiadványában. Mint kiderült, Csongrád-Csanád vármegyében meghaladja a 73 százalékot a foglalkoztatottság szintje, ami Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb jelenleg. A térségünkben élők havi bruttó átlagkeresete 464 ezer forint a KSH szerint, ami jóval elmarad az országos, 545 ezer forintos átlagtól.

A KPMG szerint sikeresebbek a kifelé nyitott családi vállalatok

A szakértők bevonása, a diverzifikálás, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a jövőorientáltság – ezek a fő sikerkritériumok a családi tulajdonban lévő kis- és középvállalkozások számára a KPMG friss kutatásai szerint. A fenntartható és a jövőorientált gondolkodásmóddal csökkenthetőek a vállalat életében esetlegesen felmerülő kockázatok, ami jelentősen hozzájárul a vállalat stabil működéséhez és a gazdasági növekedéshez a KPMG szakértői szerint.

A UBM Feed és az AGC Glass vezetőivel tárgyalt Nagy Márton

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramban eredményesen részt vevő UBM Feed és az AGC Glass központjaiba látogatott, és egyeztetett a cégvezetőkkel. A megbeszélésen a felek áttekintették az aktuális gazdasági folyamatokat és fejlesztéseket, a rövid- és középtávon azonosítható lehetőségeket és kockázatokat. Nagy Márton kifejtette, a hitelprogram előrehaladása megfelelő, a megemelt, 1000 milliárd forintos keretből eddig 862 milliárd forintnyi hitelkérelmet hagytak jóvá, a szerződött hitelek értéke 691 milliárd forintot ér el, míg a kifizetések összege pedig meghaladja a 446 milliárd forintot. a közleményben.

Lesz, ahol 110 százalék is lehet az infláció

A gazdasági szakértők továbbra is magas globális inflációra számítanak egy svájci-német kutatás szerint. A megkérdezett szakértők globálisan továbbra is 7 százalékos inflációs rátát valószínűsítenek erre az évre, Kelet-Európában 13,5 százalékos inflációra számítanak, a legmagasabb pénzromlás Kelet-Afrikában várható szerintük, ahol ez az érték majdnem 110 százalék is lehet 2023-ban. A felmérésben 133 országból több mint 1400 gazdasági szakértő vett részt.