A kamara rövid gazdasági hírei 2023.06.13.

Céges rezsicsökkentési javaslatot tett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Céges rezsicsökkentési javaslatot tett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. „Azt javasoljuk a kormánynak, hogy tekintse át a fix áron kötött céges energiaszerződéseket és teremtsen olyan helyzetet, hogy automatikusan csökkenjenek az ezekben szereplő árak” – erről a szervezet elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Parragh László leszögezte, a kezdeményezés a kis- és közepes vállalatok körére vonatkozik, amik 2022 nyár végén és ősz elején az energiakrízis csúcsán kiszolgáltatottak lettek az akkorra csúcsosodó energiakrízisnek, valamint sok esetben az energiaszolgáltatóknak. Az MKIK javaslata az, hogy a keletkezett költségcsökkenést építsék be az áraikba és adják tovább a fogyasztóknak. Ezzel érdemben mérséklődnének a végfelhasználói árak, mindennek pedig jelentős hatása lehetne az infláció csökkentésére.

Már majdnem annyi személyi kölcsön fogy, mint lakáshitel

Nagyot nőtt a személyi kölcsönök részesedése a lakossági hitelpiacon az év első harmadában, miután a fontosabb termékek közül ezt a konstrukciót érintette legkevésbé a kereslet visszaesése – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A jegybank statisztikái szerint a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege 148,3 milliárd forintot ért el 2023 első négy hónapjában, ami 8,7 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a lakáshiteleknél 68,7, a babavárónál 62,5, a teljes lakossági hitelpiacon pedig bő 50 százalékos visszaesést mért ugyanebben az időszakban az MNB.

Hatalmas beruházásba kezd a Rolls-Royce Magyarországon

Izgalmas, jövőbe mutató eszközök fejlesztését hozza a brit Rolls-Royce Magyarországra, így olyan munkából vehetik ki a részüket magyar mérnökök, amelyek ma még a tudományos fantasztikum világába tartoznak – jelentette be a tárca közlése szerint tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte, rendkívül erőteljes nemzetközi verseny van minden beruházásért, különösen, amikor a jövő technológiáit kifejlesztő, magas technológiai színvonalat, magas hozzáadott értéket képviselő beruházásokról van szó.

Elkezdi leépíteni hitelállományát Kína

Kína elkezdi leépíteni hitelállományát, mivel az ország hatalmas adósságteherrel küzd, ami belátható időn belül gyengébb növekedést eredményezhet, ha a problémát nem kezelik. Az ország nem pénzügyi szektorának teljes hitelállománya 2022 szeptemberében 49 900 milliárd dollár volt, ami több mint háromszorosa az egy évtizeddel ezelőtti szintnek. Ez a szám dollárban kifejezve csökkenni kezdett, de helyi valutában továbbra is emelkedik. A GDP-arányos teljes adósságállomány Kínában elérte a 295%-ot, ami meghaladja az USA és az euróövezet szintjét - számolt be a The Wall Street Journal.