A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.31.

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. május 31-i rövid gazdasági hírei:

Fontos határidő jár le ma a körforgásos termékeket forgalomba hozó gyártóknak

Fontos határidő jár le ma a körforgásos termékeket forgalomba hozó gyártóknak. Nekik ma kell beterjeszteniük nyilvántartásba vétel iránti kérelmüket. Mindezt a Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához nyújthatják be ügyfélkapun keresztül. Hazánkban július 1-jétől kell alkalmazni a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályait. Ez a nevével ellentétben nemcsak a gyártókra, hanem azokra is vonatkozik, akik hazánkban először hozzák forgalomba a terméket. A rendszert az unió az egyszeri fogyasztásra épülő, környezetszennyező és pazarló gazdasági modell káros hatásainak mérséklését és ártalmatlanítását segítő környezetvédelmi politikájának részeként vezetik be.

Több mint 400 milliós fejlesztés a Rotapacknál
Több mint 400 millió forintos támogatással fejlesztette csomagolástechnikáját a szegedi Rotapack Kft. A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vármegye 100 legnagyobb árbevételű cégét tartalmazó Top 100 listáján tavaly 28. helyre rangsorolt vállalkozás a folyamatosan növekvő vásárlói igények miatt valósította meg a fejlesztést a Széchenyi Terv Plusz programban. A vállalat termelési kapacitása éves szinten eléri a húszezer tonna fóliát. A cég Magyarországon kívül 19 európai ország piacán van jelen.

Vezetői tanácsok a Dreherek nyomán – előadás és könyvbemutató a Női Vezetői Klubban
A személyes vezetői tanácsadással foglalkozó, elsőkönyves Iglódi Csaba lesz a Csongrád-Csanád Megyei kereskedelmi és Iparkamara Női Vezetői Klubjának következő vendége június 6-án. Az előadó most megjelent Dreher-szimfónia című könyve nyomán tart előadást - nem csak nőknek - vezetői készségekről, lehetőségekről, döntéshelyzetekről. Az ingyenes előadáson a jó vezetők ismérvei kerülnek majd a középpontba, de kiderül az is, hogy mi hajtotta, motiválta a Dreher család tagjait, és mit tanulhat tőlük egy mai vezető.

Tavaly 4590 milliárd forintnyi eredményes közbeszerzés volt Magyarországon

Tavaly összesen 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők - közölte a Közbeszerzési Hatóság. Ez csaknem 370 milliárd forinttal haladta meg a 2021-es adatokat. A hatóság kiemelte: a magyar közbeszerzési rendszer kifejezetten válságállónak bizonyult tavaly, a közbeszerzések összértéke minden korábbi rekordot megdöntött. A jelentés szerint tavaly a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építés a legjelentősebb kategória, a közbeszerzési eljárások több mint 37 százaléka, értékük majdnem 60 százaléka tartozott ide. Az árubeszerzések az eljárások mintegy 3 harmadát, azok értéke annak ötödét tette ki.