A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.23.

Döntött a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank holnaptól 100 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatát, ezzel az egynapos betéti kamat 17%-os lesz - derül ki a jegybank kamatdöntés után kiadott közleményéből. A Monetáris Tanács megítélése szerint a kockázati környezet tartós javulása lehetővé teszi, hogy a jegybank további lépéseket tegyen a kamatkörnyezet normalizációjának irányába. Emellett a kisebb jelentőségű, a kamatfolyosó felső szélét jelentő O/N fedezett hiteleszköz kamatát 100 bázisponttal 19,5 százalékra csökkentette. További döntés, hogy a Tanács az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében a korábbiaknál 100 bázisponttal alacsonyabb kamatszint alkalmazását tartja indokoltnak.

Jelentősen növelnék a foglalkoztatási rátát Magyarországon

Az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedett a foglalkoztatás Magyarországon, a foglalkoztatási ráta 80,2 százalékos hazánkban. A cél az, hogy 2030-ra a foglalkoztatási ráta 85 százalékra emelkedjék, miközben az uniós átlag 74,5 százalék – mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Államkincstár egy mai, szakmai rendezvényén. Az államtitkár ismertette, hogy Magyarországon mintegy 4,7 millióan dolgoznak, felhívta a figyelmet arra, hogy a folyamatban lévő beruházások megvalósulásával 500 ezer új munkaerőre lesz szükség a jövőben.

Katari földgáz vásárlásáról állapodott meg Orbán Viktor Dohában

A magyar és a katari gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Orbán Viktor és kísérete Katarban. A miniszterelnök közleményében fejtette ki, hogy Katar mennyire fontos gazdasági partner Európa számára. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is Orbán Viktorral tartott, és a dohai gazdasági miniszterrel egyeztetett. A kormányfő bejelentette: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól.

Meghosszabbította az adóbevallás beadási határidejét a NAV

Tegnap késő este közölte a NAV a Facebook-oldalán, hogy egy nappal, ma éjfélig meghosszabbították az szja-bevallás beadásának határidejét az informatikai rendszerek akadozása miatt. Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók számára készített adóbevallási tervezet csak egy ajánlat, ami nem válik automatikusan bevallássá. Számukra a bevallás elkészítésének elmulasztása ötvenezer forintos bírsággal is járhat.