A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.02.

A boltok véleményét is meghallgatta a kormány a kötelező akciózásról

Nagy Márton a kötelező akciózásról egyeztetett a legnagyobb kereskedelmi szövetség és üzletláncok vezetőivel – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében. A tárca ígérete szerint a kötelező akciók végleges szabályait az üzletláncok véleményének figyelembevételével alakítják majd ki. Az eddigi intézkedéseken túl a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy milyen további lépések járulhatnak hozzá az árak letöréséhez, így legutóbb a kötelező akciózás bevezetéséről döntött. Az intézkedés társadalmi egyeztetése jelenleg is zajlik.

Javult a külkereskedelmi mérleg

Januárhoz viszonyítva februárban az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,5 százalékkal nőtt, míg az importé 2,6 százalékkal csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb jelentéséből. Februárban 581 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet. 2023. februárban a kivitel volumene 5,2 százalékkal nagyobb volt, a behozatalé nem változott az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A termék-külkereskedelmi egyenleg 817 millió euróval javult, az egyenleg 68 millió euróval több az első becslésben közöltnél.

Megerősítette Magyarország besorolását egy japán hitelminősítő

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére a japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország BBB+ besorolását - közölte Varga Mihály tegnap a Facebook-oldalán. A pénzügyminiszter kiemelte: az intézet pozitívan értékeli a magyarországi pénzügyi rendszer stabilitását és az államadósság csökkentését. A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a magasabb ütemű növekedési pályára - tette hozzá. A kormány az idén tovább javítja az egyensúlyi mutatókat, csökkenti a költségvetési hiányt, mérsékli az államadósságot – olvasható a bejegyzésben.

Jelentős a különbség a magyar női és a férfi átlagkereset között

Az elmúlt években számottevően növekedett a férfiak és a nők átlagkeresete közötti különbség Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Míg 2019-ben nem egészen 59 ezer forinttal kerestek átlagosan többet a férfiak itthon a nőknél, addig 2022-ben már 83 ezer forint feletti volt a differencia. Tavaly a férfiak bruttó átlagkeresete 542 240 forint volt, szemben a nők 459 117 forintos átlagkeresetével.