A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.18.

Nagy Márton szerint a nemzetközi példák is az árfigyelő rendszer mellett szólnak

Nagy Márton szerint a nemzetközi példák is az árfigyelő rendszer mellett szólnak. A gazdaságfejlesztési miniszter úgy véli, hogy az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás is hozzájárul a kiskereskedelmi szektorban a piaci verseny fokozásához. Az Indexnek nyilatkozó tárcavezető elmondta, a rendszer összességében elősegíti, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentsék az inflációt Magyarországon. A kötelező akciózás június 1-jén indul, az online árfigyelő rendszer pedig július 1-jén startol el.

Kijött a kormány javaslata a fúrt kutak szabályozásáról

Benyújtotta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, amely a fúrt kutak szabályozását hivatott rendezni. Amennyiben az országgyűlés is megszavazza változatlan formában a javaslatot, akkor jön a "kútamnesztia", azaz a törvény hatályba lépése előtt fúrt bizonyos "háztartási vízigényt kielégítő" kutakat a jogalkotó teljeskörűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól. A törvényjavaslat másik sarokpontja a háztartási vízigény fogalmát definiálja: ez a természetes személy évi 500 m3 -t meg nem haladó mértékű, ivóvíz-ellátási célú vagy a személyes és a háztartásban felmerülő vízszükségletét kielégítő vízhasználatot jelenti.

Az Allianz felmérése szerint a férfiak jobban állnak anyagilag és határozottabbak is a pénzügyekben

Érdekes eredményt hozott az Allianz felmérése, amely szerint a férfiak több bevétellel, több megtakarítással rendelkeznek, mint a nők, ráadásul magabiztosabbnak is tartják magukat a pénzügyekben. Az eredmények szerint minden második magyar tudatosnak tartja magát ezen a téren. A biztosítótársaság nem reprezentatív felmérése alapján a válaszadók 77,4 százaléka ugyanannyi vagy kevesebb bevételből gazdálkodik, mint az elmúlt 2-3 évben, a kitöltők ötödének viszont ezen időszakban nőtt a bevétele.

A kormány nem hagyja jóvá az Európai Békekeret újabb részletét, amíg Ukrajna vissza nem vonja az OTP listázását

A kormány nem hagyja jóvá az Európai Békekeret újabb részletét, amíg Ukrajna vissza nem vonja az OTP listázását – jelentette be a Facebook-on élőben közvetített videójában Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az osztrák külügyminiszterrel, Alexander Schallenberggel tárgyalt. A bécsi egyeztetés után a konkrétumokat sorolva a magyar miniszter kiemelte a kárpátaljai magyar iskolák helyzetét, amelyek kisebbségi iskolákként nem működhetnek szeptember 1-jétől, de fő indokként az OTP listázását emelte ki - utóbbit botrányosnak, elfogadhatatlannak nevezte.

Kiderült, hogy milyen fizetésre vágynak a kezdő mérnökök

A műszaki felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók kiemelkedő mobilitási jellemzőkkel bírnak: 75 százalékuk kész belföldi költözésre karrierjének építése érdekében. Eközben 64 százalékuk a diploma megszerzését követően külföldi munkakeresést is tervez. 72 százalék pedig legalább nettó 650 ezer forintos kezdőbérre tart itthon igényt – derült ki a Trenkwalder legfrissebb felméréséből. A külföldre vonatkozó bérigények többsége, 51 százaléka a havi nettó 3500-5500 eurós sávba esik.