A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.17.

Megszületett a megállapodás a Mol és a horvát fél között az olajszállításról

A Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető nemrég közölte, hogy olajszállítási és tárolási szerződést kötött a Mollal. A sajtóközlemény értelmében ezekkel a megállapodásokkal sikeresen zárultak le a több hónapos tárgyalások, amik elősegítik a magyarországi és szlovákiai olajfinomítók biztonságos ellátását, és megerősítik a társaság jelentőségét Európa ezen részének energetikai stabilitása szempontjából. A megállapodások alapján a Janaf 2,9 millió tonna olajat szállít, és 79 385 köbméter olajat fog tárolni a Krk szigeten található Omisalj terminálon, valamint 70 000 köbméter nyersolajat a Sisak terminálon.

Európai összehasonlításban nem teljesített jól a magyar gazdaság a legutóbbi negyedévben

Európai összehasonlításban nem teljesített jól a magyar gazdaság a legutóbbi negyedévben. Az előző negyedévhez mért növekedés tekintetében hátulról a negyedik, éves bázison pedig a második legrosszabb volt a magyar növekedési adat az EU-ban az első negyedévben az Eurostat adatai alapján. Emellett Magyarország azon kevés ország közt van a kontinensen, ahol recesszió van, és idehaza tart az egyik leghosszabb ideje a recesszió. Az előző negyedévhez viszonyítva a magyar növekedés a negyedik legrosszabb volt. Magyarországon negyedéves bázison 0,2%-ot esett a GDP, ennél nagyobb negyedéves visszaesést Ausztria (-0,3%), Hollandia (-0,7%) és Litvánia produkált.

Újra rekordnyereségre tettek szert a Magyarországon működő régiós bankcsoportok

Újra rekordnyereségre tettek szert a Magyarországon működő régiós bankcsoportok az idei első negyedévben. Hat bankcsoport gyors jelentései alapján a Portfolio azt írta, hogy összesen 6,65 milliárd eurós adózott eredményt értek el, ami nemcsak rekordszintű nyereségnek számít, de két és félszer akkora, mint az orosz-ukrán háború kirobbanásának negyedévében, egy évvel ezelőtt. Mindegyik banknak nőtt a tőkearányos megtérülése, a legmagasabb, 24%-os értéket az OTP Bank érte el.

Tovább dolgozik az infláció letörésén a GVH

Tovább dolgozik az infláció letörésén a Gazdasági Versenyhivatal. A magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése és a tejtermékek fogyasztói árainak csökkentése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyers tej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a GVH vezetői. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében. A hatóság javaslata a magyar fogyasztókat és a magyar tejtermelőket is védi, a revízió ugyanis nemcsak az infláció mérséklődéséhez, hanem a hazai tejtermelők versenyképességének erősítéséhez is hozzájárulhat.