A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.16.

Megjöttek a friss hazai GDP-adatok

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. A visszaesést mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye. A szolgáltatások növekedéséhez főként az egészségügy járult hozzá, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet - jegyezte meg a KSH.

Idén maradnak a támogatott Széchenyi-kártya hitelek

December végéig az eredeti feltételekkel érhető el a Széchenyi Kártya Program – erről Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója beszélte egy kecskeméti gazdasági konferencián. Mint mondta, a megszületett kormánydöntés értelmében az idei évben még biztosan rendelkezésre áll a vállalkozások számára a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett elérhető kedvezményes forrás. A jó feltételek mellett rendelkezésre álló hitel azért kiemelkedő jelentőségű, mert maga a kis- és középvállalkozói szektor kiemelt fontosságú nemzetstratégiai szempontból. A KKV szektor adja ugyanis a foglalkoztatás 75, valamint a bruttó nemzeti össztermék 55 százalékát.

Egyeztetéseket folytatott a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyeztetést tartott hét élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezet, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel a múlt héten közzétett, infláció csökkentését célzó javaslatairól. Ezekben hatóság szakértői megfogalmazták a zöldségek és gyümölcsök magyarországi termelésének ösztönzését, a megújuló energiaforrások használatának támogatását, a precíziós mezőgazdasági szakképzést és a fenntartható csomagolásrendszerek fejlesztésének ösztönzését is. A GVH egyúttal jelezte: a továbbiakban is fokozott hatósági figyelmet fordít a kereskedelmi szektorra.  A piaci szereplők június 8-ig tehetnek írásbeli észrevételeket a jelentéstervezetre, ezt követően a hivatal a honlapján közzéteszi a beérkezett visszajelzéseket.

Elérheti az 1 százalékot a GDP-növekedés az unióban

Az Európai Unióban 1 százalékos lehet az idei GDP-növekedés az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése szerint. 2023 első negyedévében az alacsonyabb energiaárak, az ellátási korlátok enyhülése és az erős munkaerőpiac mérsékelt növekedést eredményezett, eloszlatva a recesszióval kapcsolatos félelmeket – a bizottság közleményében. A tartós maginfláció miatt az inflációra vonatkozó előrejelzés a télihez képest szintén felfelé módosult: az euróövezetben idén várhatóan 5,8 százalék, 2024-ben pedig 2,8 százalék lesz.